Pali-Maja, Marie Johansdotter Berg – Skrev första dikten om alkoholens negativa sidor

Marie Johansdotter Berg, känd under sin pseudonym Pali-Maja, föddes den 10 december 1784 i Pali, en gårdsgrupp vid Österlandsvägen i Pörtom. Hennes far, Johan Hansson Uppgård, hade flyttat till Pörtom från Pjelax i Närpes, sedan han gift sig med Maria Greta Uppgård och därmed blivit ägare till hälften av ett hemman med namnet Uppgård. Då…

författaren Hans Björknäs, publicerade i 1700-1800 -luvun naiset webbsida 17. 5. 2024

Maria Sofia Pettersson – sjömanshustru från Hardom by i Pernå socken

En stor hägg som alltid blommade och doftade rikligt på försommaren, några pilträd, fanns där längs vägen. Närmare husgrunden stod två äppelträd, det ena blommade mycket rikligt en del vårar, mot grannen fanns syrener. Häggen förekommer inte här i byn, undrar var Maria har burit den ifrån. Säkert har där funnits en väl skött trädgård,…

författaren Magnus Pettersson, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 20. 3. 2020

Gun-Maj Fröberg -en föregångare och positiv förebild

Att se och synas trots blindhet Maj Fröberg föddes 19 maj 1934 i Dalsbruk, som på den tiden var en livlig fabriksort. De flesta arbetade på Wärtsiläs fabrik och alla kände alla, man var som en enda stor familj för det rådde de öppna dörrarnas tid. Allt var tryggt och bra. Folkskolan var rätt stor…

författaren Christina Lång, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 18. 12. 2018

Irja Kyllikki Holmén – Min mamma

                                                                   ALLT BÖRJAR MIDSOMMAREN 1940   Festklädda människor rör sig i klungor över området, glatt pratande. Musiken spelar vid dansbanan och folk trängs…

författaren Maj-Britt Jansson, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 8. 5. 2018

Hilda Maria Kull – Ett mångskiftande livsöde

Min mormor Hilda Maria Kull var född i Rimal by i Solf som andra barn till Anders Johan Johansson Remahl (f. 17.4.1841) och Vendla Sophia Carlsdotter Påfs (f. 2.6.1840). Paret var kusiner! Kusingifte har länge ansetts som icke-rekommenderbart. Hur det var då det begav sig finns inga belägg för. Faktum är att kusingiften varit vanligare…

författaren Birgitta Granholm, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 8. 5. 2018

Edit Ström – min mor

Ett kvinnoliv 1904-1982. Kvinnan jag vill berätta om är min mor Edit född Häggblom 1904-1982, gift första gången med Magnus Hägg 1903-1940. Han stupade 6.3 1940 vid Viborgska viken, omgift 1945 med Oskar Ström. Edits föräldrar var Brita och Johan Häggblom båda födda under det så kallade ”storfattigåret” 1867. De var bönder och bodde i…

författaren Inga Skott, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 8. 5. 2018

Alma Augusta Geitel f. Stark 1860 – 1932; en yrkeskvinnas karriär i järnvägens tjänst

  Alma föddes 12.02.1860 i Ekenäs[1] som fjärde barn till handlanden Ernst Wilhelm Stark och hans hustru Emma Constance Elodie f. Ljungberg. Familjen hörde till de prominenta I Ekenäs. Förutom handelsboden drev fadern utrikeshandel och var delägare i ett antal fartyg. Bland de mera udda företagen måste räknas andelen i Ekenäs första badhus. Badhuset verkade…

författaren Bo-Göran Geitel, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 7. 5. 2018

Selma Fröberg – en folkbildare

Mitt intresse för lärarinnan Selma Fröberg väcktes när Lärar- och elevförbundet vid Åbolands folkhögskola år 2013 fyllde 120 år. Jubileumsåret till ära ordnade föreningen bland annat en dramatiserad vandring i folkhögskolan. Det föll på min lott att gestalta fröken Fröberg och försöka sätta mig in i hennes gärning som lärare på skolan. Sedan dess har…

författaren Lena Långbacka, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 5. 3. 2018

Gunilla Löfman – Kan stjärnorna le?

        25 maj 1995   Polikliniken har jag besökt varannan vecka under fem månaders tid. Idag säger man att nu finns det inga fler undersökningar att göra, vi ska studera resultaten och skicka din diagnos per post.       28 augusti 1995   Att jag inte kommer att få något brev…

författaren Gunilla Löfman, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 5. 3. 2018

Ellen Kauppila – Kauppila kvinnosläkte

Min mormors föräldrar Anna-Lisa och Johan Emil är antecknade som husbönder på Kauppila hemman i Närpes år 1907. Hemmanet är fortfarande i släktens ägo och brukas av min mormors brorsbarn. Jag har fått veta att namnet Kauppila härstammar från Östermark (Teuva), där hemmanet redan år 1582 eller 1583 är antecknat som skattehemman. Kauppila hemman har…

författaren Gun-Britt Lund, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 13. 2. 2018

Elvi Linnea Fredman alias Margareta Helin – en kvinnas öde 1918-2001 påverkat av en röd bakgrund och krigen i Finland.

ELVI LINNEA FREDMAN,  föddes i en röd arbetarfamilj i Hangö 1918 och hamnade i en borgerlig familj 1919, fick namnet MARGARETA EVERITT , KAJANDER , HELIN , en yrkesarbetande kvinnas liv och öde i det självständiga Finland och hur de historiska händelserna kom att påverka hennes liv. Elvi Linnea Fredman föddes en sommardag i Hangö…

författaren Catharina Kajander, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 6. 2. 2018

Karin von Wright – sjuksköterska, laborant, cytologassistent, hum.kand.

Karin von Wright kom under sin yrkeskarriär att göra flera osynliga, inte uppmärksammade insatser inom medicinsk forskning. Trots förutsägelser om att hon var praktisk och ointellektuell, visade hon sin omvärld att hon kunde klara av ett ansvarsfullt och självständigt arbete. Karin deltog i arbetet med att utveckla Rh-immuniseringen och arbetade under ett decennium på Röda…

författaren Camilla Johnsson, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 30. 1. 2018

Alma Pettersson – balttysk immigrant, direktörska, rödakorssyster och elevhemsföreståndare i Lovisa

Alma Pettersson, f. Weber, var balttyska, född i Reval (Tallinn), Estland, gift med bokhandlaren och badhusdirektören John Pettersson i Lovisa. Hon var i egenskap av rödakorssyster medlem i vita ambulansen under inbördeskriget och var mångårig föreståndare för elevhemmet i Lovisa. Alma Weber föddes 1889 i en tyskspråkig familj i Reval. Hennes föräldrar var garvarmästaren och…

författaren Magnus Pettersson, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 8. 1. 2018

Anna-Lisa Stigell – arkitekt och symbolforskare

Anna-Lisa Ringbom föddes i Åbo den 23 december 1899. Hon dog i Åbo 1975. Efter att hon gift sig 1923 med Jarl Stigell använde hon efternamnet Stigell.   Anna-Lisa Stigell blev färdig arkitekt 1922. Den första tiden efter studierna arbetade hon bland annat på Erik Bryggmans och Martti Välikangas arkitektkontor. 1928 grundade hon egen byrå. Hon var…

författaren Mariella Lindén, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 8. 1. 2018

Greta Roos – aktiv medlem under sex årtionden i marthakretsen Kvasten i Helsingfors svenska Marthaförening

Greta Roos var medlem i marthakretsen Kvasten ända från det kretsen grundades. Hon hann vara med i 59 år innan kretsen år 2016 upphörde. Under denna tid innehade Greta Roos många viktiga förtroendeposter i kretsens styrelse: 1959-1971 var hon vice kassör, 1985-1988 revisor, 1989-2001 sekreterare och 2002-2010 vice sekreterare. För sin värdefulla insats har Greta…

författaren Lisbeth Ahjopalo, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 30. 11. 2017

Alma Smeds – min farmor

Jag upplevde att min farmor Alma f 1904 var en mycket driftig kvinna. Hon var beslutsam och ganska envis. Hon var kreativ och omtänksam.   Utan Alma skulle min farfar Lennart knappast ha stått på benen i över 45 år efter sin krigsskada. Jag har hört berättas att farmor övade med honom och tvingade honom…

författaren Monica Asplund, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 30. 11. 2017

Stina Mattsson – Till minne av min mor

Hon föddes i Sund på Åland som fjärde barnet i en jordburkarfamilj som småningom utökades till elva barn. Hennes föräldrar ville ge barnen möjlighet att studera, så att de skulle få ett yrke. De ekonomiska förutsättningarna fanns endast till de fyra äldsta av barnen, mor var en av dem. Efter att Stina genomgått fem klasser…

författaren Siv Backas, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 30. 11. 2017

Wilhelmina Gustafsson – brev 1917

  Vad tänkte Wilhelmina 57 år gammal på Grönkulla i Smörvik änka efter snickaren Karl Gustav som dog år 1897, 45 år gammal efterlämnande hustru och fem minderåriga barn av dem är Aina äldst 14 år gammal År 1917 är de nu vuxna barnen utflugna Vera Wilhelmina dog redan 1895 just ett år fyllda Isidor…

författaren Christel Pakarinen, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 7. 11. 2017

Gretel Westerholm – ordförande i fem decennier för marthakretsen Kvarnen i Helsingfors svenska Marthaförening

Gretel Westerholm har i närmare 50 år varit marthakretsen Kvarnens ordförande, alltsedan år 1969 och är det alltjämt år 2017. Kretsen grundades av nyinflyttade kvinnor i Kvarnbäcken och den har bibehållit sin lokala karaktär. Under Gretel Westerholms ledning har Kvarnen haft ett mångsidigt program och ett omfattande socialt engagemang. Gretel Westerholm var ledamot i Helsingfors…

författaren Lisbeth Ahjopalo, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 18. 10. 2017

Alma Skog – ”Fosterlandet”

”Det är väl ingen kvinna i svenska Österbotten, som är mera känd än hovrättsrådinnan Alma Skog. Överallt, där det gällt arbetet för modersmål, hembygd och fosterland, ha vi varit vana att finna henne med i främsta ledet.” Så skrev Signe Strömborg, rektor för Kronoby folkhögskola, i tidskriften Husmodern år 1933 om den då 87-åriga Alma…

författaren Vivan Lygdbäck, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 18. 10. 2017

Noomi Elfving – folkbildare, en sångens och musikens eldsjäl

  Under hälften av Finlands hundra år av självständighet har musiklärare Noomi Elfving varit en hängiven folkbildare inom sången och musiken. Elfving har verkat i hela Svenskfinland och nått ut till de breda folklagren. Hon har velat skapa nytt och också bevara det gamla. Hon har ett brett musikaliskt kunnande och behärskar många olika musikstilar.…

författaren Maria Kaivonen, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 12. 7. 2017

Edit Sarlin – en häpnadsväckande historia

  Edit Sarlin föddes år 1888 i Villmanstrand. Hennes mor var Anna Karolina Tikkinen som hade bott som inhysingshjon i Libelitzalo i norra Karelen, som vid den tiden var Finlands fattigaste kommun. Inhysingarna var de fattigaste av de fattiga. Med bara några års folkskola bakom sig men med stora mått av nyfikenhet, målmedvetenhet och driftighet…

författaren Mona Martin, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 12. 7. 2017

Karin Ingeborg Häggman – Evakuerad krigsänka i Sjundeå.

Vårt sommarställe låg bara en kilometer från min mormors gård, Sigfrids. Mormor kallade vi alltid mommo. När jag lärt mig cykla fick jag som uppgift att cykla efter mjölken till mommos. Bak på pakethållaren hade jag en papplåda fastsurrad och i den satte jag mjölkkannan. Ofta stannade jag hos mommo och min ogifta moster Doris…

författaren Ann-Christine Welander, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 12. 7. 2017

Ebba Pettersson – en torparhustru

Under 1900-talets andra hälft arbetade Ebba Pettersson som bondhustru på en liten lägenhet i Västra Nyland. I dag ser hon tillbaka på det hårda slitet med kreatur, på åker och äng och i skogen med förnöjsamhet. Lägenheten Snappertuna i Tenala fortsätter i släktens ägo fast åkrarna numera arrenderas ut. Ebbas barnbarn och barnbarnsbarn bor i…

författaren Mona Martin, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 4. 4. 2017

Kyllikki Holmén – min mor

ALLT BÖRJAR MIDSOMMAREN 1940 Festklädda människor rör sig i klungor över området, glatt pratande. Musiken spelar vid dansbanan och folk trängs vid den. Midsommarfirandet på Tivoli i Åbo pågår som bäst. Det har varit fred i drygt tre månader och folk är svultna på att få komma ut och roa sig, skratta och dansa. Ett…

författaren Maj-Britt Jansson, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 4. 4. 2017

Svea Törnroos – min mamma

En mörkhårig liten flicka med flätorna som en krans över huvudet sitter på en gräsmatta. Hon är  omgiven av en grupp människor, tre vuxna och två barn. Det är en rysk militärfamilj som bodde i samma hus, ett tvåvånings trähus, som låg vid Östra Chaussén 93, nuvarande Tavastvägen. Flickan är min mamma Svea Margit Alice…

författaren Harriet Weckman, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 6. 2. 2017

Vivan Juthas – eldsjälen för Svenskhusen i Helsingfors

Vivan Juthas banade sin egen väg; hon skaffade sig akademisk utbildning och gjorde yrkeskarriär i en tid då det ännu inte var så vanligt för kvinnor. Inom Martharörelsen var hon en ledande gestalt. Inom Helsingfors svenska bostadsstiftelse engagerade hon sig för modernt boende till förmånligt pris och kunde hjälpa mindre bemedlade att få ett hem.…

författaren Lisbeth Ahjopalo, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 5. 1. 2017

Marika Slotte – en småbarnsmamma i arbetslivet

Det är augusti 2012. Jag står böjd över ett skötbord och fascineras av vårt fjärde barnbarn. Hon kanske ler mot mig redan trots att hon är nästan nyfödd. Jag petar på henne och leker med hennes ben och fötter. Hennes pappa står bredvid, han ler och frågar: ”Månne du återupplever nånting nu?” ”Ja, absolut”, svarar…

författaren Marika Slotte, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 3. 1. 2017

Arla Klockars – Flicklotta på krigssjukhus

Under vinterkriget fyllde jag 12 år. Vid krigsutbrottet förvandlades skolorna till krigssjukhus och vi elever – de flesta av oss flickscouter – anmälde oss till tjänstgöring. Scoutkåren organiserade det inte, vi gjorde det själva redan första dagen. Det uppstod först något av konkurrens mellan flickscoutingen och flicklottarörelsen. Scoutledarna gillade inte att som var för unga…

författaren Arla Klockars, publicerade i Berättelser från Svenskfinland webbsida 19. 12. 2016

Suomalainen Naisliitto ry
Aurorankatu 17 A 11
00100 Helsinki

info@naistenaani.fi, ota yhteyttä

Naisten Ääni -verkkosivun omistaja ja Naisten Ääni – artikkelitietokannan rekisteripitäjä on Suomalainen Naisliitto ry.

Artikkelien lainauksissa pitää olla näkyvissä kirjoittajan nimi ja Naisten Ääni!

Tietosuojalauseke

 

Naisten Ääni -verkkosivulla on käytössä evästeet verkkosivun toimintaa ja sivuston kehitystä varten. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Voit estää evästeiden käytön valitsemalla "En hyväksy". Hyväksyn Lue lisää evästeistä
Käytämme evästeitä

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT