Vilhelmina Fisk syntyi 10.6.1869 Hailuodossa. Hänen isänsä oli kunnan esimies Asarias Fisk. Vilhelmina sai tehdä ompelutöitä jo 11-vuotiaana kylän miesten vaatteiden räätälinä toimineen isänsä mukana. Hailuotoon tuotiin ensimmäinen ompelukone räätäli Fiskille ja pikku Miina opetteli sitä käyttämään. ”Pitäjäläiset, jotka ihmeissään katselivat masiinaa, eivät olleet vähemmän ihmeissään pikku Miinan taidosta kyetä sillä tikata”, kirjoittaa Anna Reding Naisten Ääni-lehdessä
Pikkutyttönä opittu taito ohjasi elämäntyötä
Vilhelmina Fisk oli 15-vuotias, kun isä Asarias kuoli, tuli suuri vastuu sisarusten toimeentulosta hänelle, perheen vanhimmalle lapselle. Vilhelmina jatkoi isänsä ammattia ja alkoi valmistaa myös naisten vaatteita Hailuodossa, kunnes muutti Helsinkiin 20-vuotiaana. Hän onnistui pääsemään työhön Helsingin Suomalaisen Teollisuuskaupan Räätälinliikkeeseen. Vilhelmina oli ainoa naistyöntekijä kymmenien miestoverien joukossa. Saatuaan työkokemusta lisää, hän palasi vuoden kuluttua kotiseudulleen Ouluun ja rupesi ompelemaan naisten vaatteita, eritoten päällystakkeja. Pian hänen taitonsa tuli tunnetuksi ja jokainen, joka siihen aikaan osti itselleen kangaspalan, riensi heti Fiskin Miinalle saadakseen itselleen sievän ja kuosikkaan takin. Kangaskauppiaskin ihmetteli, kuka ihmeellinen Miina on, kun kaikki hänen luokseen juoksevat.
Rippikoulupohjalla ammattitaitoa oppimaan
Vilhelmina haki lisäoppia Helsingissä Lundqvistin turkismakasiinista perehtyen siellä nahkatavaroiden valmistamissalaisuuksiin. Hän suoritti v. 1911 piirustus-ja leikkauskurssin Berliinissä Rudolf Mauerin piirustusakatemiassa, jossa hän teki työtä ja sai palkkioksi diplomin.
Myymälä oli hyvällä paikalla Oulussa
Berliinistä palattuaan Vilhelmina Vuorivirta perusti Puistolan uuteen liiketaloon Kappa- ja Turkisliikkeen. Alakerrassa oli valmiitten vaateiden kauppa ja toisessa kerroksessa tilava ja ajanmukainen kappa- ja turkisneulomo.
Vilhelmina Vuorivirta kehitti liikettään, hänellä oli vuonna 1925 suurin naisten kappa ja päälysvaatteiden liike Pohjois-Suomessa. Hänen ateljeessaan oli viisitoista tyttöä ompelemassa. Monet ompeljat olivat olleet Vilhelminan palveluksessaan vuosikymmeniä, kuten Liisa Piippo, joka oli emäntänsä oikea käsi. Vilhelmina Vuorivirta on palkinnut työntekijöidensä uskollisuutta ja valvonut heidän etujaan. Vilhelminalla on ollut hyvä ammattivalmentajan taito, mikä tuloksena ompelijat valmistivat onnistuneita vaatteita.
Harrastuksillekin riitti aikaa
Saamatta päivääkään varsinaista kouluopetusta, oli Vilhelmina Vuorivirralla avoin silmä tiedolle ja edistyspyrinnöille. Jo kotipitäjässään Hailuodossa hän oli ensimmäisiä nuorisoseuran ja raittiusseuran perustajia. Myös Oulun Naisliitto sai hänestä työteliään jäsenen, joka toimi monia vuosia pääemäntänä yhdistyksessä ja suhtautui myötötunnolla naisten pyrintöihin.
Vilhelmina avioitui v. 1907 merikapteeni A. Wuorivirran kanssa ja joutui leskeksi v. 1916.
Vilhelmina Vuorivirran hautamuistomerkki on Oulun hautausmaalla, kuolinpäivä on 8.4.1947.
Kirjoittaja
Kirsti Ojala
Lähteet
Naisten Ääni 1919 no 20 s. 238, 50 v-kirjoitus
Naisten Ääni 1925 no 9 s. 133, Vilhelmiina Vuorivirta
>http://haudat.genealogia.fi/php/haudat1f
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.