Eila Kivikk’aho on kaipauksen tuntojen aistikas runoilija, joka lukuisten valtionpalkintojen ja käännöspalkintojensa myötä on ollut nostamassa suomalaisen runouden profiilia sodanjälkeisessä Suomessa.
Ensimmäinen runokokoelma Sinikallio ilmestyi 1942 ja runoilijan työ jatkui pitkälle 1990-luvulle. Kivikk’ahon suomentajan ura on myös mittava. Hän on kääntänyt puolisensataa lastenkirjaa eri kieli- ja kulttuurialueilta.
Koti Sortavalan Vakkosalmessa
Eila Lamberg syntyi Sortavalassa helmikuussa 1921. Vanhemmat olivat suutari Juhana (Juho) Lamberg ja ompelija Ida Maria Laukkanen. Kotitalo sijaitsi Vakkosalmen kylässä, kauniissa ja turvallisessa ympäristössä. Perheessä harrastettiin musiikkia ja kirjallisuutta ja ilmapiiriin vaikutti myös äidin puolelta tullut renqvistiläinen rukoilevaisuus. Runoilijan kuvaus lapsuuden kotitanhuvilta on luettavissa tämän artikkelin lopussa.
Eila Kivikk’aho muistelee vanhempiensa merkitystä omaksi runoilijaksi tulemiselleen. Isän puolelta hän peri musikaalisuuden. Isä nimittäin opetti häntä soittamaan viulua. Äidin puolelta tuli kiinnostus runouteen. Äiti oli iltasatujen lukemisen sijaan lausunut tunnettujen runoilijoiden säkeitä runoantologia Säkenistöstä. Useat Kivikk’ahon runot ovatkin hänen itsensä kertoman mukaan syntyneet yhtäaikaisesti purkautuvan melodian kanssa. Tämä selittänee niin monien runojen rytmin ja ”laulullisuuden”.
Eila Lamberg kävi Sortavalan tyttökoulun ja tuli sen jatkoluokilta ylioppilaaksi 1940. Lukioaikana hän tutustui Saima Harmajan, Uuno Kailaan ja Otto Mannisen lyriikkaan. Suuren vaikutuksen teki myös lapsena luettu Otto Willy Gailin teos Hans Hardin matka kuuhun ja sen myötä tutustuminen tarunhohtoiseen Atlantikseen.
Evakkona kasvaminen runoilijaksi
Eila Lamberg työskenteli erilaisissa toimistotehtävissä Sortavalassa, sekä myöhemmin evakkoaikana myös Porissa, Lahdessa ja Helsingissä. Hän työskenteli sekä Helsingin että Porin kaupunginkirjastoissa ja lastenlehti Sirkan toimittajana. Keväällä 1944 hän oli työvelvollisena Otto Mannisen Kotavuoressa tehtävänään kirjoittaa puhtaaksi Mannisen suomentamia teoksia.
Helsinkiin, WSOY:n taloon Rajasaarenkadulle Eila Lamberg muutti vuonna 1944. Täällä asui muitakin kirjailijoita, muun muassa Eila Pennanen. Pääkaupunki antoi sykähdyttävät mahdollisuudet jatkaa kouluaikoina alkanutta taiteeseen tutustumista – vaikutuksen teki erityisesti surrealistinen taide.
Eila Lamberg avioitui vuonna 1948 arkkitehti Risto Sammalkorven kanssa. Nuoreen perheeseen syntyi kolme lasta: Tarleena, Ilkka ja Annu. Eila Kivikk’aho tunnetaankin myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomentajana (mm. Astrid Lindgren, Elsa Beskow). Hänen välittämänään kansainvälinen tarina-aineisto siirtyi suomalaisten ulottuville.
Esikoiskokoelma Sinikallio
1940-luvun alkuun sijoittuu Kivikk’ahon ammatillistuminen runoilijaksi, esikoiskokoelma Sinikallio ilmestyi evakkovuonna 1942 runoilijan ollessa vain 21 vuotias. Tuolloin Sortavala joutui sodan jalkoihin, tapahtumat vyöryivät yli ja kaikkea tapahtui liikaa. Mirjam Polkusen tulkinnan mukaan runoilija ikään kuin lakkasi muistamasta ja tapahtumien jäsentäminen ymmärrettävällä tavalla oli vaikeaa. Näin se, mikä oli vaikeaa jäsentää rationaalisella tavalla, sai ilmaisunsa runoissa. Muistot ja jopa vaikeneminen ovat runon keskiössä. Näin Eila Kivikk’ahosta tuli karjalaisevakkojen syvien elämäntuntojen tulkki – menneisyyden kaihoisan kaipuun – menetetty on ihaninta ja tuoksuvinta, mitä voi kuvitella, ja kuun kuvajainenkin kauniimpi kuin muualla.
Nocturno
Läpäjävä vedenkalvo.
Vipajava kuva kuun.
Älä katso. Älä valvo.
Nuku tuoksuun tuomipuun.
Vaivu uneen, niin et muista
saman tuoksun huokuvan
tuhansista tuomipuista
rantamilta Laatokan,
etkä muista kuvastuvan
vielä kuulaampana kuun
hopeaisen peilikuvan
kotilahteen kaivattuun.
(Kivikk’aho 1942)
Eila Kivikk’aho oli evakkorunoilija, joka useissa runoissaan viittasi luovutettuun Karjalaan muun muassa paikannimien avulla. ”Runon kuvat ja näkymät ovat vaappumista uuden ja entisen maiseman välillä –, vaikka tietäisin jonkin runon puhuvan Kokemäenjoesta, saatan joutua huomaamaan jossakin käänteessä, että sen leveä kymi kaventuukin pieneksi Vakkojoeksi.”
Läsnä on se mitä ei enää ollut ja minne ei enää ollut pääsyä. Tämä uudempi näkymä ja tunnettu, tavoitettavissa oleva paikka saa voimansa ”yksityisemmästä” menetyksestä ja iäksi kadotetusta. Satakunnan Kansassa arvioidaan esikoisrunoja: ” – niissä on nuoruuden välittömyyttä ja nuoren sielun ikävää. – Niiden sanallinen kypsyys osoittaa huomattavaa kypsyyttä, samalla kun se kertoo tekijättären omintakeisesta näkemys- ja ilmaisutavasta.”
Laululyriikasta moderniin runouteen
Vuonna 1945 julkaistiin Kivikk’ahon toinen kokoelma Viuhkalaulu. Sota oli juuri loppunut ja rauhanneuvottelujen ehdot tyrmistyttivät. Evakoilta suljettiin kotiovet lopullisesti ja sopeutuminen uusiin oloihin alkoi. Runokokoelmaa leimaakin koti-ikävä.
Koti-ikävä
Järvi läikkyi rantaa vasten,
järvi läikkyi luo.
Ohitseni, ohitseni
virtaa joen vuo.
(Kivikk’aho 1945)
Runossa näkyy jo rytmi sekä vuolassanaisen kuvailun vähenemistä – runoilija oli siirtymässä kohti tanka-runoja ja haikuja sekä niiden muunnelmia. Tämä aiheutti arvostelijoissa hämmennystä runoilijan irtautuessa ajoittain vahvasti ajan hengen mukaisesta runotyylistä ja mitallisuudesta vapaarytmisyyteen. Myös aforismit ja katsomuksellisuus on noussut nyt runoihin. Naisrunoilija oli muutenkin vaikeassa asemassa. Sotien jälkeen tuli erityisen tärkeäksi palauttaa naiset jälleen kodin ja äitiyden piiriin, ei suinkaan kohti uusia rooleja.
Kuuden vuoden tauon jälkeen vuonna 1951 ilmestyneessä Niityltä pois-kokoelmassa runoilija siirtyi laulusta puheeseen, perinteestä moderniin. Kivikk’aho teki tankasta oman ilmaisumuotonsa. Runot ovat usein kaksijakoisia ja riimitettyjä – ensin annetaan dynaaminen kuva ja sitten äkillinen käänne tai vastakohta. Mieterunossa ”Nainen” on varhainen kannanotto roolikeskusteluun.
Nainen
Puu jos olisin,
riistäytyisin juuriltain
alle akkunas.
Nainen olen. Odotan
sua alle akkunan.
(Kivikk’aho 1951)
Kodin perintönä muotoutunut laulullisuus ei kuitenkaan jäänyt kokonaan pois Kivikk’ahon runoudesta ja jo vuoden päästä vuonna 1952 ilmestyi perinnepohjaisia runoja sisältävä Venelaulu. Tuomas Anhava arvioi: ”Toisaalta Kivikk’aho on aito laulaja: avoin, välitön, naivi, toisaalta miettivä, suhteita tajuava ja rakentava.”
Kansanlaulun tapaan
Timotei, sinä keinuva heinä
varrella ojan,
sinun luotasi vei
tie kerran tytön ja pojan,
timotei,
sinä keinuva heinä.
Kesäpäiviä näitä
ja puntarpäitä
katsellen
kylä mietti jo häitä
ja niitä ja näitä, mut tiesimme sen:
kesä päiviä vain, suvi teitä,
puntarpäitä.
Kova viikate päivät ne niitti
ja heinä vei,
ja se onneaan kiitti,
ken itsekin murtunut ei
timotei,
sinä keinuva heinä.
Muuan isämeitä
Anna meille – tarkoitan:
älä ota pois.
Vaikeata lastesi
luopua ois.
Elämäämme helpottaa
vaikket koskaan vois,
tätä pientä onneamme
älä ota pois.
(Kivikk’aho 1952)
Yhdeksän vuoden hiljaisuuden jälkeen vuonna 1961 ilmestyi kokoelma Parvi. Kivikk’aho ei intoutunut 1950-luvulla ryminällä koko kirjallista kenttää hallitsevan uusia arvoja julistavan nuoren taiteilijapolven mukaan. Hän samaistui pikemmin tappion kärsineeseen, sodan kokeneeseen keskipolveen. Heihin, jotka joutuivat sotaan ja kasvoivat aikuiseksi rintamalla. Niihin, jotka pitkien vuosien jälkeen joutuivat aloittamaan elämänsä alusta yhdessä nuorten kanssa – itse kuitenkin vailla nuoruutta ja elämänuskoa. ”Rotkon tuntee vain polku, joka katkesi siihen!”
Mahdit
Rauta-antura
tallaa tulisen liljan
vaakunakseen
(Kivikk’aho 1961)
Runoilija itse kertoo runojensa synnystä seuraavasti: ”Useimmat runot syntyvät kirjoituspuuskassa, jonka syytä ei jälkeenpäin muista ja joka jättää jälkeensä valmiita tai puolivalmiita riipustuksia, säekatkelmia tai muistiinpanoja – mikäli ulottuvilla sattuu olemaan kynä ja paperia edes sanomalehden marginaalin verran. Tai runo jää ja unohtuu tyystin, jollei kynää ole. Ja mikä harmillista sen unohtuneen runon kuitenkin muistaa.”
Kivikk’aho piti kolme pitkää hiljaista taukoa julkaisujen välissä ja pysytteli perheensä parissa kirjallisen elämän kentästä erillään, joka selittää osittain sen, ettei hän ollut niin tunnettu kuin muutamat muut aikalaisrunoilijat. Eila Kivikk’aho oli tunnustetusti perinteisen laululyriikan viimeisiä taitureita ja samalla uuden modernin runouden ensimmäisiä mestareita.
Eila Kivikk’ahon kuvaus kotikylästään kirjassa Sortavalan ja Laatokan maisemat
Runoilija Eila Kivikk’aho kertoo lapsuutensa maisemista tähän tapaan:
”Vakkosalmen puisto oli ihana juhlapaikka Airaanteenjärven ja Vakkojoen rannalla, sen tiesivät kaikki Sortavalalaiset. Moni oli kulkenut sinne kesäjuhlilleen. Mutta mahtoivatko viiriensä liehuessa huomata samannimistä Valkkosalmen kylää, vaikka se oli näkyvällä paikalla samaisen Vakkojoen toisella puolen omalla kukkulallaan.
Kärrytie Vakkosalmen kylään erkani puistoon vievästä tiestä heti rautatien ylikäytävän ja ratavartijan talon jälkeen. Polveiltuaan ulpukoitten ja keiholehtien maailmassa Vakkojoen ja Tuhkalammen välillä tie kääntyi aivan kuin alleviivaamaan kahta loivaan rinteeseen raivattua peltoa. Ne kannattaa muistaa, ne olivat vanhempaa kautta kuin kylä itse, entistä Tuhkalan tilaa. Olen juuri nähnyt valokuvan – ehkä vuosisadan alussa otetun – jossa peltorinteen nousu päättyy eheään metsänreunaan. Lampea reunustavat luhdan mättäät voi kuvasta tunnistaa, mutta yhtään taloa ei näy. Myöhäisempi, 1920-luvun lopulla Kuhavuorelta otettu kuva esittääkin jo asutusaluetta, joka tuohon metsään on raivattu, ja vielä varsin suoraviivaisesti.
Minun lapsuudessani kylä siis oli olemassa. Sitä kohti kärrytie lopulta ampaisi peltojen keskeltä ja päättyi kukkulan laelle, missä maasto tasaantui, ja pienet talot nököttivät kujiensa varsilla.
Rinnettä nouseva tie saattoi näyttää raidalliselta. Siihen oli syynsä. Pellot olivat savimaata, samoin tie. Kelirikkojen aikaan savi oli hyllyvää velliä, ahne nielaisemaan, vaikka kalossin jalasta. Mutta kyläläiset pystyisivät yhteistyöhön, ja tielle päätettiin ajaa soraa. Tieosuudet jaettiin talojen kesken. Hanketta ei kuitenkaan toteutettu aivan yksissä tuumin, vaan jokainen osti soran mistä huokeimmalla sai. Kun kuormat eivät tulleet yhdeltä ja samalta sorakuopalta tuli tiestä hauskasti poikkiraitainen. oli hiekkaa, oli soraa. Juuri sellaisena se kertoi myös elämän moninaisuudesta.
Maiseman laidassa ollut kolmikerroksinen talo, Tuhkalan tilan entisen omistajan rakennuttama Lydia-tyttärelleen, oli jäänne entisiltä ajoilta, se loi jo pelkällä nimellään romantiikan hohdetta kulmakuntaan: Lydiala. Silti kylän oma ilmapiiri oli kaikkea muuta kuin haaveilujen sävyttämä. Kylä oli oikea työteliäisyyden kirjokartta. Asukkaat olivat ammattimiehiä, pystyviä, mutta eivät niin suurituloisia, että varat olisivat riittäneet kalliin tonttimaan ostamiseen. Mökin he kyllä saattoivat lunastaa. Alue olikin kaupungin vuokramaata, ja se ratkaisi perheiden asuntopulman.
Vakkosalmelle oli kertynyt väkeä värjäristä leipuriin, sepästä suutariin, ajurista maalariin – tai heidän leskiään. Muurarin leskiä oli kaksikin kuin osoituksena siitä, että perheenpäät olivat saaneet säästetyksi talon hinnan ja sitten uupuneet. Oli myös ratavartijan leski, hevosmiehen leski, kivityömiehen leski. Muita aloja edustivat sotilasvirkamies, poliisi ja Laatokka-lehden toimittaja. Kauppiaita oli useita, joillakin oli myymälä kaupungissa ja asunto kylässä. Metsän rajassa asui kalakauppias. Kauppiaiden pitkät talot erottuivat; heillä oli eniten vuokralaisia. Kaukokaipuuta edusti Pulkkasen poika, merimies. Koska Sortavala oli koulukaupunki, johon tultiin opiskelemaan kaukaakin maakunnasta, oli myös lyseo saanut jalansijaa: yksi talo oli pelkästään koulukortteeri, kolmen perheen yhteinen.
Monet talot olivat jo vaihtaneet omistajaa ennen kuin isäni osti mökin Vakkosalmelta. Siksi tiedän vähän ensimmäisistä asukkaista. Joenpuoleista osaa kylästä en tunne, koska se ei ollut koulutieni varrella. Mutta viimeinen tulokas, läheiseen metsään noussut rakennustyömaa ehti vaikuttaa kylän elämään. Suomen Kirkon Sisälähetysseura rakennutti sinne kehitysvammaisten hoitolaitoksen, Vaalijalan, jonne vedettyjen vesijohtojen ansiosta saatiin kylän kulmalle vesiposti.
Mielikuvakseni Vakkosalmen kylästä jäi se, että arkipäiväämme pitelivät otteessaan suuret vastakohdat. Toisella korvalla oli Vaalijala, johon monen kodin huolenaiheet oli koottu, toisella korvalla humisi elämän kohokohtien keskus, Vakkosalmen juhlapuisto, johon tultiin riemumielin ja viirit liehuen. Laaja oli näköala pienellä kylällä.”
Kirjoittaja
Maija Malmström
Lisätietoja
Eila Kivikk’ahon runokokoelmat:
Sinikallio v. 1942
Viuhkalaulu v. 1945
Niityltä pois v. 1951
Venelaulu v. 1952
Parvi v. 1961
Ruusukvartsi v. 1995
Kootut runot v. 2001
Eila Kivikk’aho palkittiin Pro Finlandia-mitalilla sekä lukuisilla valtion kirjallisuuspalkinnoilla (1951, 1961, 1971 ja 1976) ja käännöspalkinnoilla (1970 ja 1979). Hänelle myönnettiin myös Eino Leino-palkinto1976, Aleksis Kivi-palkinto 1981, Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 1987 ja viimeiseksi Eeva-Liisa Manner-palkinto 1997.
Lähteet
Katso pohjoista taivasta: runoja Suomesta. Toim. Jenni Haukio. Helsinki 2017.
Eila Kivikk’aho, Kootut runot. Jälkilause Mirjam Polkunen. Helsinki 1975.
Miten kirjani ovat syntyneet 2. Toim. Ritva Haavikko. Kirjailijoiden studia generalia 1979. Helsinki 1980.
Nykytulkintojen Karjala. Toim. Outi Fingerroos ja Jaana Loipponen. Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuja 91. Jyväskylä 2007.
Aino Räty-Hämäläinen, Karjalan tyttäret. Helsinki 1998.
Sortavalan ja Laatokan maisemat. Muistelmia ja kuvia vanhasta Sortavalasta, saaristosta ja maalaiskunnasta. Karjalan kirjapaino Oy 1988.
Suomalaiset klassikkorunoilijat ja heidän koskettavat runonsa. Toim. Pekka Tuomikoski. Jyväskylä 2008.
Verkkojulkaisuja
H. K. Riikonen, Kivikk’aho, Eila. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biografica 4. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997. (viitattu 13.9.2017)
Eila Kivikk’aho – Muistot - Helsingin Sanomat 21.6.2004. https://www.hs.fi/muistot/art-2000002628161.html (viitattu 13.9.2017)
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.