• Naisten Ääni – suomalaisen naisen elämää
  • Naisten Ääni -hanke
  • Tule mukaan
  • Kirjoita artikkeli
  • Lue elämäkertoja
  • Yhteistyökumppanit
  • Mediapankki
Kuuntele

Luonto, koirat ja musiikki ovat Sinikka Murrolle innoituksen lähteitä.

Sinikka Murto on viime vuosina viettänyt pimeimpiä talvikuukausia Espanjassa.

Sukunimi:
Murto

Etunimi:
Sinikka

Syntymävuosi:
1947-

Synnyinpaikka:
Toijala

Sinikka Murto on rutinoitunut akvarellisti. Lähes jokaisessa työssään hän onnistuu säilyttämään tuoreuden, vaivattomuuden ja sellaisen kosteuden ja kiinteyden tunteen, joka on valmiilla akvarellimaalauksella ominaista, sillä maalauksesta toki on kyse, ei välityöstä, harjoittelusta, maalauksen esiasteesta. Näin sanoi museonjohtaja Bengt von Bonsdorff Pohjoismaisia akvarelleja -näyttelyn yhteydessä vuonna 2001.

Määritellessään akvarellin olemusta von Bonsdorff totesi, että ikivanha akvarellimaalaus ei suinkaan ole niin helppo maalata kuin tuntuisi. Helppous on lähestymisessä, kosketuksessa, jokaisella tutussa koulun vesivärityössä.

Sinikka Murto on pitkän tekijänuransa aikana kehittänyt jokseenkin pettämättömän rutiinin. Ihailtavalla varmuudella hän saa sujautettua herkkyyttä varsin koluttuunkin näkymään, ja juuri siinä ilmenee akvarellin käsialanomainen kosketus. Kenties juuri siksi akvarelli luontuu. Ohutta ja osaavaa, eteeristä ja aineetonta, kirjoitti Mika Suvioja Etelä-Suomen Sanomissa 24.8.2001.

Sinikka Murron akvarelleissa yhdistyy sekä sopusointuisuutta tavoitteleva harmonia että aisteihin vetoava elämyksellisyys. Luonnon omat elementit, vuodenaikojen vaihtelut, herkkien yksityiskohtien ja miljöön tasapainoinen vuoropuhelu ovat Murrolle itseisarvoja, joiden toteutus tähtää puhtaaksiviljeltyyn maalauksellisuuteen ja välittömän kuvallisuuden kirjaamiseen.

Upeimmillaan Murto on työstäessään vesivärimaalaukselle tunnusomaisin keinoin valon vaikutusarvoja suhteessa tasapainoisesti toteutettuihin väripintoihin. Tuloksena on kuulakkaan raikkaita ja eläviä kuvapintoja niin sävytysten kuin kompositioidenkin osalta. Murto on karsinut paletistaan varsin onnistuneesti turhaa hehkua ja kontrastien äksyilyä tavalla, joka tekee hänen teoksistaan puhutteluvoimaisia ja kaihoisalla tavalla tunnelmaa korostavia. Näin kirjoitti Pertti Tonteri Kouvolan Sanomissa 18.1.1987.

Sinikka Murto kertoo, että hänen teoksilleen on luonteenomaista ilmavuus, kuulaus, keveys ja puhtaus. Ne eivät ole koskaan pelkkiä kuvia, vaan vaistonvaraisesti syntyneitä, lähinnä tunteen ja kulloisenkin mielialan aikaansaamia sielunmaisemia, joihin on vangittu tiivistynyt, eteerinen ja hetkellinen tai viipyvä tunnelma.

– Työskentelytapani on spontaani, vaistonvarainen ja täysin konstailematon. Hengitän ja imen itseeni ympäröivää luontoa. Tuotan saamani mielihyvän vesivärein paperille. Rauhoitun maalaamaan parhaiten sateella, kovalla pakkasella tai kylmällä viimasäällä. Muulloin vaeltelen, aina kun vain mahdollista, ulkona luonnossa, metsissä, rannoilla, laaksoissa ja kukkuloilla, katselen maailmaa ja ihmettelen ilmiöitä. Sopivalla hetkellä tunnelataus synnyttää teoksen kuin itsestään, minä vain autan vähän pitelemällä sivellintä.

Sinikka Murto syntyi Toijalassa vuonna 1947. Hän opiskeli Turun yliopistossa kieliä, kirjallisuutta ja kasvatustiedettä sekä suoritti niiden rinnalla diplomikielenkääntäjän tutkinnon Turun kieli-instituutissa pääaineenaan saksan kieli.

Taidetta Sinikka Murto opiskeli Imatran taidekoulussa, ja täydensi myöhemmin opintojaan Lahden taideinstituutin järjestämillä grafiikan jatkolinjoilla. Lahden taiteilijaseuraan Murto liittyi vuonna 1986, ja Lahden taidegraafikoihin vuonna 1993. Hän toimi useita vuosia Lahden Taiteilijaseuran luottamustehtävissä ja hallituksen jäsenenä.

Sinikka Murto työskentelee etupäässä vesivärein tehden luontoaiheisia akvarelleja, joissa ilma, vesi ja tila ovat pääasiallisia elementtejä. Hänen grafiikan teoksensa ovat toisin kuin akvarellit usein pienikokoisia.

– Niissä pyrin luomaan tiivistyneen tunnelman. Aiheina on usein ihmisiä, eläimiä tai luonnon yksityiskohtia. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut erilaisista tekniikoista ja niiden suomista mahdollisuuksista, Murto kertoo.

Murto tekee muotokuviakin akryyli- ja öljyvärein elävästä mallista tai valokuvaa apuna käyttäen. Hän on tehnyt muotokuvia myös kipsi- ja terrakottaveistoksina. Hän on pitänyt vuodesta 1982 lähtien lukuisia yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea ja pari kertaa myös ulkomailla, Ruotsissa ja Unkarissa sekä osallistunut moniin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin.

Moniosaaja

Musiikki on ollut Sinikalle tärkein inspiraation lähde nuoresta pitäen. Opiskelu yliopistossa alkoi yksinäisissä merkeissä. – Viulu oli ainoa kumppani pienessä huoneessa. Soittaminen tuntui naapureitten häiritsemiseltä, joten jätin sen hyvin vähiin.

Myöhemmin viulusta on tullut merkittävä tekijä Sinikan elämässä. Hän on soittanut sitä eri kokoonpanoissa niin Suomessa kuin Espanjassakin, jossa hän on viime vuosina viettänyt osan talvesta miehensä kanssa. Eikä vain soittanut – hän on rakentanut itselleen ikioman viulun, joka soi kauniisti.

Tutustuin Sinikkaan koirien välityksellä. Silloin minulla oli Pippuri, cockerspaniel, joka sai käydä hoidossa Sinikan luona. Sinikalla oli kennel nimeltään Kuvakulma. Kaksi ystävääni saivat lemmikin Sinikan kasvateista. Koirat olivat yhdistäviä tekijöitä, mutta sittemmin on tullut muitakin. Sinikka toimi 1970-luvun alussa myös palveluskoirakerhon koulutusohjaajana.

Luonto ja Vesijärvi ovat myös yhdistäneet meitä. Erään näyttelynsä tuoton Sinikka lahjoitti Vesijärvisäätiölle. Olemme avittaneet toisiamme myös valtakunnallisina ravintolapäivinä. Minä keittelin lohikeittoa Sinikan ravintolassa ja Sinikka soitti viulua muusikkoystäviensä kanssa Mukkulan kartanon laiturille pystyttämässäni ravintolassa.

– Luonto on puhutellut minua vahvasti ihan niin pienestä lapsesta saakka kuin vain muistan. Karkasin aina metsään, vaelsin siellä ilman polkuja suunnistaen auringon mukaan, istuskelin sammalilla ja tuijottelin sinistä taivasta ja tunsin olevani onnellinen yksin. Halusin olla puu. Huojuva ja haviseva puu. Uskoin, että ne puhuivat toisilleen – ja minulle, Sinikka kertoo.

Sinikka on määritelty erityisherkäksi, ja tästä ominaisuudesta on ollut myös ongelmia. Kesällä 2015 hänelle tuli tacotsupo, suomeksi särkynyt sydän. Se ei liity perinteisiin sydänsuruihin vaan on järkyttävän tapahtuman jälkeen syntynyt sydänlihaksen palautuva toiminnanhäiriö. Sinikka arvelee, että erityisherkkyys on ehkä myös syy siihen, että hän vetäytyy helposti pois, jos häneen kiinnitetään huomiota.

– Jännitän esiintymistä. Kannan kaikkien ihmisten suruja mielessäni. Maalaaminen ja soittaminen auttavat unohtamaan hetkeksi maailman murheet ja tekee minut onnelliseksi.

Sinikalle eläimet ovat tärkeitä – muutkin kuin koirat. Hän on aina seurannut eläinten käyttäytymistä ja tuntenut ne läheisiksi. – Viihdyin lapsena tuntitolkulla naapurin sikalassa ja tuttavaperheen navetassa ja kanalassa vain katsellen eläinten touhuja. Toisten lasten kanssa en viihtynyt, koska tunsin aina olevani erilainen.

Kun Sinikan lapsuuden koiraystävä Boy kuoli, Sinikka koki kuin hän itsekin olisi lakannut olemasta. Hän kirjoittaa muistiinpanoissaan, että vain ajatukset harhailivat outoina jonnekin pois. Niitä ajatuksia hän on keräillyt nyt takaisin, poiminut ilmasta ja maasta, räntäsateesta ja hohtavilta hangilta, metsästä ja niityltä.

– Olen yrittänyt yhtyä niihin, entisiin ajatuksiini, mutta ne pakenevat. Ne ovat liikkeessä koko ajan, eivät tahdo asettua. Niin paljon minä silloin pelkäsin yksinäisyyttä, isän hylkäämä lapsi, että jäin siihen.

Sittemmin Sinikan elämään tuli aviomies, kaksi poikaa ja tyttö. Tuli myös uusia koiria, kissoja ja lapsenlapsia. Mörkö, pienoinen kääpiösnautserityttö valittiin siksi, että se oli sattumalta syntynyt samana päivänä kuin Sinikan ensimmäinen lapsenlapsi.

Sinikan kirjoittamin sanoin uusi päivä, uudet leikit, lapsenlapset, läheiset, ystävät odottavat. Rikas on elämä. Yksinäisyyden, ystävyyden, rakkauden, ilojen ja surujen, menetysten ja löytöjen kautta kypsymme kaikkein tärkeimpään: kykeneviksi kestäviin ihmissuhteisiin, kanssakäymiseen, vuorovaikutukseen, antamaan ja ottamaan vastaan. Me olemme yhtä kaikki elolliset, osana tässä luonnon kiertokulussa.

Kirjoittaja

Leena Sorvali

Lisätietoja

Koulutus
1971           DKK, Turun yliopisto
1975-1978   Imatran kuvataidekoulu
1976, 1977  Imatran taideyhdistyksen kuvanveistokurssit I ja II
1993, 1995  Lahden Taideinstituutin grafiikan jatkolinjat I ja II
2001           Lahden Taideinstituutti: myrkyttömän grafiikan menetelmät
2004           Tampereen Taiteilijaseura: taidegrafiikan jatkokurssi
2010           Lahden Taideinstituutti: litografiakurssi

Yksityisnäyttelyt kotimaassa
1983   Hollola, virastotalo
1984   Vantaa, Myyrmäen galleria
1985   Lahti, Häme-Galleria
1986   Kouvola, kaupunginkirjasto
1987   Vääksy, Art Kalmari
1988   Hämeenlinna, Sininen talo
1989   Lahti, Sylviakoti
1989   Helsinki, Kruunuhaan Galleria
1989   Helsinki, Galleria Bianca
1990   Raahe, Neliö-Galleria
1991   Lahti, Pihagalleria
1992   Helsinki, Kruunuhaan Galleria
1992   Naantali, Taidesalonki Purppura
1994   Lahti, E-galleria
1994   Hyvinkää, kaupungin virastotalo
1995   Turku, Galleria Galilei
1995   Lahti, Bellmanni
1995   Lahti, Pihagalleria
1997   Lahti, Bellmanni
2001   Lahti, Galleria Marian Portti
2003   Oulu, Neliö-Galleria
2009   Helsinki, Galleria Nunes
2011   Lahti, Kehystämö Galleria Aila Seppälä

2011   Helsinki, Akvart Galleria
2015   Lahti, Lehtiojan palvelukeskus

Yksityisnäyttelyt ulkomailla
1990   Tukholma

Ryhmänäyttelyt kotimaassa

1989 Lahden taiteilijaseuran näyttely Lahden Taidemuseossa, 1989 ja 1990 Helsinki Galleria Bianca, 1992 Oulu Neliö-galleria, 1992 Tampere Galleria Vitriini, 1992 Lapinlahden Taidemuseo, ryhmä XX, 1992 Nastola Art Taarasti, 1993 LTS:n ”Kesäsalonki”, 1994 Allinna, Riihimäki, ryhmä XX, 1995 LTS:n Länsiharjun kesä, Lahti, 1995 Floora, Marian Portti, Lahti, 1996 Nastola Matinpalo Museo, 1997 Hollola, Lahden Taidegraafikoiden kesänäyttely, 1998 LTS:n Mairesta Askoon, 1999 Lahden Taidelainaamon 25-vuotisjuhlanäyttely, 1999 Lahden Taidegraafikoiden joulunäyttely, 2000 Lahden Taidegraafikoiden joulunäyttely, 2001 Lahden taiteilijaseuran näyttely Lahden matkailukeskuksessa, 2001 Taidenäyttely Mukkulan kirjailijakokouksessa Lahdessa, 2003 kesänäyttely, Kokkola, Galleria Stenman, 2003 Lahden Taidelainaamonäyttely kaupunginkirjastolla Lahdessa, 2004 Lahden Taidegraafikoiden myyntinäyttely Apua! Galleria Marian Portissa Lahdessa, 2004 ”Vihreää”, Kauno ry:n kesänäyttely, Taidepanimo, Lahti, 2005 ”Nicetaide”, lahtelaisten naistaiteilijoiden näyttely, Taidepanimo, Lahti, 2008 ”Olemme muuttaneet”, Lahden taidegraafikot Uudessa Kipinässä, 2008 Piknik, Lahden taidegraafikot, kesänäyttely Padasjoella ja Lahdessa, 2009 Tammisaari, Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry:n kutsunäyttely, 2010 Helsinki, Galleria Ferin

Ryhmänäyttelyt ulkomailla
1992   Szekszard Unkari

Yhteisnäyttelyt kotimaassa

1975-1978   Imatran taideyhdistyksen yhteisnäyttelyt
1985-1992   Hollolan taideyhdistyksen yhteisnäyttelyt
1985-1986   Vääksyn Art Kalmarin kesänäyttelyt
1985-1986   Heinolan Forskullan kesänäyttelyt
1989           Kalkkisten Malakiitti,
1990           Vääksyn Art Tallukka
1995           Lahden kansainvälinen minigrafiikan biennaali
1991-1997   Naantalin taidesalonki Purppuran kesänäyttelyt
1995           Turun galleria Galilein joulunäyttely
1995           Kajaanin Jankowsky-Galleria, suomalaista pienoisgrafiikkaa
2000           Kouvolan taidemuseo, Lahden taidegraafikoitten yhteisnäyttely
1997-2000   Monet Lahden taiteilijaseuran ja Lahden taidegraafikoiden järjestämät yhteisnäyttelyt
2001           Runokuvia, Lahden kaupunginteatteri
2002           Rantaleikit, Lahden taidegraafikoiden kesänäyttely Galleria Marian Portissa
2002           Lahden taidegraafikoiden kesänäyttely Matinpalo Museossa Nastolassa
2003           Valtakunnallinen VÄRIEN LUMO-akvarellinäyttely Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa
2003           Valtakunnallinen VÄRIEN LUMO-akvarellinäyttely Imatran Taidemuseossa
2004           Valtakunnallinen akvarellinäyttely Savonlinnan Riihisaaressa
2005           Suomen akvarellitaiteen näyttely, Siida, Ivalo
2006           LTG:n joulunäyttely
2007           Lahti, Taidepanimo, LTS:n yhteisnäyttely ”Uudelleen syntyminen”
2008           LTG:n kesänäyttelyt Padasjoella ja Lahdessa
2009           Helsinki, Galleria Ferin, grafiikkaa
2009           Helsinki, Galleria Ferin, maalauksia
2009           Helsinki, Rööperin Galleria, joulunäyttely, grafiikkaa
2014           Ars Kalmari, Vääksy
2015           Ars Kalmari, Vääksy
2016           PYSÄHDY, Galleria Tärinä, Riihimäki

Lahden taiteilijaseura ry:n ja Lahden taidegraafikot ry:n jäsen
Suomen Akvarellitaiteet ry:n jäsen

Opintomatkoja mm. New York, Uusi Seelanti, Italia /Grassina, Espanja /Barcelona, Saksa /Berliini

Apurahat
2001           Lahden kaupunki
2003           Kuvataideprojekti KAUNO
2009           Lahden kaupungin kulttuuritoimi

Lähteet

Sinikka Murron arkisto, omat kirjoitukset ja haastattelu.

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.

Categories : Kansainväliset toimijat, Naisten Ääni, Taidetta ja kulttuuria

Suomalainen Naisliitto ry
Aurorankatu 17 A 11
00100 Helsinki

info@naistenaani.fi, ota yhteyttä

Naisten Ääni -verkkosivun omistaja ja Naisten Ääni – artikkelitietokannan rekisteripitäjä on Suomalainen Naisliitto ry.

Artikkelien lainauksissa pitää olla näkyvissä kirjoittajan nimi ja Naisten Ääni!

Tietosuojalauseke

 

Naisten Ääni -verkkosivulla on käytössä evästeet verkkosivun toimintaa ja sivuston kehitystä varten. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Voit estää evästeiden käytön valitsemalla "En hyväksy". Hyväksyn Lue lisää evästeistä
Käytämme evästeitä

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT