Äitini Vieno Maria (s. 1923) Laitinen o.s. Sonninen vietti lapsuuden ensimmäiset vuodet Iisalmen Ulmalan Niemisellä. Vanhemmat olivat Sonnilan talon poika Joonas Sonninen ja Maria (o.s.) Halonen.
Oli myös nuorempi veli Pentti.
Perhepiiriin kuuluivat vielä Sonnilassa asuneet isän sisaret ja samalla peltoaukealla omassa talossaan ukin veli, kaikki aikuista väkeä. Pikkutytöllä olikin tapana esitellä, että oli ”kahden talon ainoa lapsi”.
Pekka-ukilla oli kiinnostava almanakka, jonka hän lupasi tytölle kuolemansa jälkeen. ”Siksi aloin odottaa hänen kuolemaansa, mutta en muista sainko allakan”, muisteli Vieno, joka oli ukin poismenon aikaan alle nelivuotias.
Isä Joonas oli hyvä kanteleensoittaja. Lähiseudun naapuri kertoi, että nuorisolla oli tapana toisinaan kertyä taloon soittoa kuuntelemaan. Kannel oli kuitenkin joutunut jonnekin, ja vain aivan pienenä hän muisti kuulleensa miten ” isä kauniisti soittaa rimpsutteli”.
Isä olisi kai toivonut, että tyttökin olisi oppinut soittajaksi ja oli antanut puusepälle tehtäväksi valmistaa kannel. Pettymykseksi puuseppä ei tilausta toteuttanut, ja niin tyttö jäi ilman soitinta ja soittotaitoa, mitä hän harmitteli aikuisena.
Kun tämä koti olosuhteiden pakosta eli velkaantumisen seurauksena 1931 menetettiin, haki äidinisä Aukusti Halonen tyttärensä perheen kotiinsa Lauttamäkeen,joka oli noin 15 kilometrin päässä Paisuan kylällä.
Aikuisena Vieno kertoi yrittäneensä selvittää äidiltään miten Sonnilan häviäminen tapahtui, sillä isä oli hyvin nuuka rahankäytössä eikä ainakaan tuhlailemalla saattanut taloa häviöön. Äiti arveli velkoja kertyneen edellisten sukupolvien isäntien aikana, eikä isä pystynyt talon päälle kertyneitä ”asioita”enää maksamaan. 1930-luvulla niin kävi monessa talossa.
Toisessa ukkilassa
Lauttamäessä oli kotona neljä tytärtä, siis tätejä ja eno Evert. Hänestä oli ajateltu talon seuraavaa isäntää, mutta hänen kohtalokseen tuli katoaminen jatkosodassa.
Lauttamäkeen muuton jälkeen äiti-Mari meni apulaiseksi naapurikylään sukulaistaloon, sillä ukkilassa oli lapsista huolehtimassa monta aikuista. Mummo-Alma oli kuollut 1919 lentävään keuhkotautiin. Sairaudesta oli jäänyt pitkä muisto, keuhkotaudin ilmaantumista pelättiin eikä aiheetta, sillä tehokkaita kääkkeitä ei ollut.
Äiti kertoi nuorena tyttönä hoitaneensa sairasta äitiään ja tehneensä ainoalla käytössä olleella desinfiointiaineella, lysolilla siivousta. Sairas oli kohottanut peittoa ja huokaissut ”heitä tuonnekin, jospa se auttaisi”.
Joonas-isä kävi maailmalla tienestissä, talvella savotoilla ja kesällä Kainuussa kaivamassa metsäojia. Kävi hän ukkilassakin ja teki talon töitä, mikä milloinkin oli ajankohtaista. Eivät ansiot olleet kummoisia, muutaman markan sai kun jaksoi riehua. Hän oli riuska ja ravakka työmies. Ulkotöissä hän paahtui kasvoiltaan niin tummaksi että, häntä sanottiin ”kuparinväriseksi mieheksi”.
Ukki komensi lapsia joskus voimien mukaiseen työhön kuten elopellolle tähkäpäitä keräämään tai haravoimaan, teki jopa oman pienen haravan.
Tai oli mentävä lypsytarhalle kärpäsiä ripsumaan, lehmiä paimentamaan ja avuksi, kun niitä siirrettiin toiseen aitaukseen.
Naapurissa oli kaksi nuorempaa lasta, -Siiri-tytär ja Kauko-poika, heistä tuli parhaita leikkitovereita. Kerran tehtiin yhdessä talon emännän kanssa metsään tonttumökki.
Riukuja pystyyn ja päälle pitkiä liekoja. Mökki oli ulkoapäin kuin naamioitu ja säilyi koko kesän leikkipaikkana.
Muutamana kesänä naapurissa kävi sukulaistyttö Orvokki Kuopiosta. Hän kertoi elämästä kaupungissa, mikä kuulosti uskomattomalta. ”Taisi hän hiukan lisätäkin , kun huomasi juttujen tepsivän meihin maalaislapsiin. Nimekseen hän sanoi Stella Orvokki, ja että Stella on tähti, mutta ainakin orvokin kaltainen hän oli, silmät siniset kuin orvokin kukat”, muisteli kuulija.
Koulumuistoja
Vieno oli ehtinyt käydä Hernejärven koulussa yhden vuoden, tosin hänet oli hyväksytty suoraan toiselle luokalle, koska hän osasi lukea jo kouluun tullessaan. Häntä ei heti lähetetty Varpasen kouluun, jonne oli matkaa neljä kilometriä. Yksi talvi jäi rokulia, eikä kotona ollut vihkoja kirjoittamisen harjoitteluun. Oli kuitenkin koivuhalkoja, joista voi irrottaa tuohta ja rihmalla ommellen koota vihkoja, joihin pystyi lyijykynällä kirjoittamaan.
Kouluun oli kuljettava yksin, vain joskus toisten kanssa. Aamupimeällä oli hiukan pelkomieli, jos jossakin kummittelee. Talvipakkasella saattoi varpaita palella niin kovasti, että piti riisua kengät ja kipaista kengät kainalossa loppumatka sukkasillaan.
Oman kodin puuttuminen oli kipeä asia ja joskus suulain isoista pojista saattoi siitä muistuttaa. Kerran
aineen aiheena oli Kotini. Se tuntui vaikealta. ” Alku syntyi vaivalloisesti. ”Kirjoitan tätä ukkilasta, jota pidän kotinani”.
Jatkaminen tuntui mahdottomalta. Opettaja kierteli luokassa seuraamassa kirjoittamista. Hän otti vihkon, luki, ja painoi kiinni eikä sanonut mitään. Opettaja tiesi tilanteeni.” muisteli Vieno kouluajan tapahtumaa.
Koulua käytiin silloin neljä luokkaa ja jatkokurssi.
Tärkeät tädit
Ukki valistunut maalaisisäntä, lapsia pyrittiin kouluttamaan, mikä ei ollut tuona aikana itsestään selvyys.
Aini-tädistä tuli tarkastuskarjakko eli assistentti, Helmistä kotitalousnevoja, mutta Jennyn opiskelut keskeytyivät silmävamman takia. Nuorin Tyyne-täti oli kuusi vuotta vanhempi Vienoa eikä vielä
aikuinen. He kulkivat usein yhdessä hakemassa lehmiä laitumelta ja viemässä laitumelle maantien toiselle puolelle.
Joskus Tyyne painoi korvansa maantiehen, pyllötti siinä ja sanoi kuuntelevansa tuleeko kohta auto. Tyynellä oli syntymästään saakka heikko kuulo, mutta ehkä hän kuuli herkästi elottomat äänet vai tärisikö maa ja hän kuuli sen. Autoja kulki harvoin, ja auto olikin niin harvinainen vastaantulija, että sille niijata niksautettiin hyvä päivä kuten kaikille muillekin vastaantulijoille.
Pitkä pesti alkaa
Aikuistuttuaan Vieno meni apulaiseksi Honkakoskelle nuoren kauppiaan Aatu Laitisen sekatavarakauppaan ”Sitä pestiä riitti sitten kolmekymmentä vuotta”. Alku oli vuokrahuoneen vaatimaton myymälätila, mutta kauppa oli kyläkunnalle tarpeellinen ja menestyi. ” Nuoret kokivat yhteisen elämän ja perheyrittämisen omaksi tulevaisuudekseen ja avioituivat jatkosodan 1941 kynnyksellä.
Aviomiehellä oli yrittäminen verissä. Kun yksi yritys ei menestynyt odotusten mukaisesti, ei hän lannistunut, vaan rupesi harkitsemaan uutta mahdollisuutta.
Jokainen yritys alkoi pienellä pääomalla, omiin käsiin ja osaamiseen luottaen rakentamisesta lähtien. Vuosikymmenien mittaan ehti yrittäjäparilla olla kauppa kolmessa paikassa ja kaksi myllyä, joista yhden välillä tulipalo tuhosi ja rakennettiin uudellen ennen seuraavaa muuttoa.
Perheeseen syntyi viisi lasta, Eila, Timo,Ritva, Seppo ja Juha.
Kun perheen elanto tuli omin voimin hoidetuista yrityksistä, äiti joutui jakamaan aikansa
ja voimansa yrityksissä tehdyn työn ja kotitöiden kesken. Asiakkaiden palvelu kaupassa oli hänen pääasiallisin tehtävänsä, samoin kirjalliset työt, jotka nekin oli pitänyt opetella. Ei ollut äityslomia, vain lasten syntymisen jälkeen toviksi kylän tyttöjä apuun.
Sotavuosien muistoja
Sotavuosina ja sen jälkeen elintarvikkeiden säännöstely teetti kaupassa paljon lisätyötä kuponkitilityksissä, jotka piti tehdä täsmällisesti. Tehdasvillan asaimiehenä otettiin vastaan lumppuja ja villoja vaihdettavaksi kankaisiin ja huopiin. Marjoja ja sieniä välitettiin keräilyliikkeille.
Kaupalta hoidettiin kaikenlaisia palvelutehtäviä. Kun Kaupalle soitettiin tiedot kaatuneista ja kauppias joutui viemään perille koteihin sillä seurauksella, että kylällä säikähdettiin, kun nähtiin hänen liikkuvan tavallisellakin asialla.
Lotta-Svärd- kyläosaston perusti opettaja Juli Korolainen. Hän toimi myös puheenjohtajana ja Vieno oli tuolloin sihteerinä. Tehtiin muun muassa ilmavalvontaa koulun katolta käsin ja pidettiin yhteisiä tilaisuuksia.
Talvisodan päättymisen jälkeen keväällä 1940 kyläläiset järjestivät sodasta palanneille kylän pojille juhlan. Juhlapuhujaksi oli saatu suojeluskunta-aktiivi Santeri Sahlström Iisalmesta. Väkeä oli paljon.
Syyskuussa 1941 Kapalan talossa pidettiin seurat, joissa oli puhumassa silloinen Iisalmen maaseurakunnan rovasti Yrjö August Wallinmaa.
Seurojen jälkeen sovittu kyyti ei tullutkaan hakemaan ja rovasti tuli jalkaisin kaupalle soittelemaan kyydistään. Tuohon aikaan yhteydet olivat huonot eikä ketään hakijaa saisi samalle illalle. Niinpä rovasti pyysi saada yösijan.
”Katselimme ensin toisiamme. Meillä oli vain pieni kamari ja keittiö ja yksi levitettävä heteka. ”Lopputulokseksi tuli, että vieraalle laitettiin peti hetekanpuoliskolle kamariin ja meille toiseen puoliskoon meille keittiöön. Aamulla rovasti lainasi polkupyörän ja ajoi Paisuaan, josta kulki linja-auto Iisalmeen.
Wallinmaa valittiin myöhemmin Oulun hiippakunnan piispaksi ja hän sai surmansa vetäytyvien saksalaisjoukkojen tulessa. Meille muistoksi jäi, että matalassa majassamme yöpyi tuleva piispa”, kertoili Vieno sota-ajan muistoja.
Sodan päättymistä odotettiin hartaasti. Kapalan talon isäntä mainitsi joskus, että heillä on kahvipaketti odottamassa, että saadaan keittää rauhantulokahvit. Kun se päivä sitten koitti, hän kävi kutsumassa lähitalojen väen kahville. Siihen aikaan paahdettu kahvi oli pakattu paperi- tai pahvipakettiin.
Kun paketti otettiin esille, havaittiin että kylkeen oli tehty viiltoja, jotka oli paikattu liimapaperilla.
Mutta varsinaisesti kahvipaketti avattiin rauhan tulon kunniaksi.
Honkakosken kuohuja kauppoineen
Honkakoski siltoineen oli keskeinen paikka. Kahta järveä, Varpasta ja Hernejärveä yhdistävä joki muodosti kosken, jonka partaalle oli jo vuosia aikaisemmin perustettu kylämylly ja nyt kauppakartano, mikä oli suurellinen nimitys, mutta aikanaan monipuolinen palvelupaikka. Honkakoskelta haarautuivat tieyhteydet Iisalmeen, Sonkajärvelle ja Varpaisjärvelle, joten sillalla oli liikennettä suuntaan jos toiseenkin. Sillassa oli neljä luukkua, joilla yhdestä veden virtausta ohjattiin myllyn voimanlähteeksi. Aikanaan virtaus oli niin vuolasta, että puutavarayhtiöt uittivat puutavaraa Iisalmen alaspäin reitin koontapaikoille.
Keväinen tukinuitto olikin odotettu näytelmä, jossa rannalta katselijat toivoivat ruuhkan syntymistä, koska sen purkaminen oli kiinnostavaa seurattavaa.
Myöhemmin perhe asui kosken toisella puolella myllärin asunnoksi kuuluneessa myllymökissä. Vesi virtasi talon nurkalla ja siinä oli jatkuva vaara tarjolla lapsille. Kaikki saivat vuorollaan kylvyn koskessa, mutta kuin varjeluksella yksikään ei hukkunut. Erityisen hauskaa oli vesiluukkujen sulkemisen jälkeen kalojen kiinni otto alapuoliselta kivikolta, mihin ne jäivät veden paettua räpistelemään.
1950-luvun slussa puutavaran uitot loppuivat ja veden väheneminen rupesi haittaamaan myllynkin
toimintaa. Taas oli aika katsella uutta yritystä ja paikkaa, joka löytyi Niemiseltä, Vienon lapsuuden kotikylältä.
Toimelan aherrusta
Koivulan talon aittarakennuksessa aloitettiin 1954 kaupan pitäminen ja ennen pikaa nousi lähelle uusi kauppa- ja asuinrakennus ja sen yhteyteen sähkökäyttöinen mylly, jossa jauhettiin maatalojen leipä- ja rehuviljoja.
Isä-Aatu halusi tilalle nimeksi Toimela kuvaamaan monipuolista aherrusta.
Lapsistakin alkoi olla työapua ja hyvän opin yrittäjätoiminnasta he saivat kotonaan. Ehkä liiankin perusteellisen, sillä kukaan ei halunnut jatkaa, vaan kaikki hakeutuivat kouluihin ja opiskelemaan omiin ammatteihin.
Tyoimelassa hiljeni. Aatu-isän kuoleman jälkeen 1969 yritystoiminta lopetettiin, mutta Vieno jäi asumaan omaan kotiin loppuun asti.
Nyt hänellä oli aikaa rakastamilleen käsitöille. Perheen perustamisen aikoina hän oli opiskellut Ammattienedistämislaitoksen kirjekussilla vaatteiden kaavoitusta ja sillä ja tutulta ompelijalta saamallaan lisäopilla ompeli lasten vaatteet. Aikanaan piti kääntää ja leikata käytetyistä, harvoin sai uutta kangasta käsiteltäväksi.
Enää ei ollut vaateompelun tarvetta. Neuletöistä avautui lisäansion mahdollisuutta. 1970-luvulla työllisyyskursseilla opastettiin neulomaan myyntiin kirjoneule- ja hahtuvalapasia. Näistä työpalkka jäi kuitenkin mitättömäksi pieneksi.
Mutta löytyi uusi käsityötapa, joka innosti, tuohityöt. Kansalaisopiston kussilla syntyivät ensimmäinen kori ja virsut, Kotiteollisuusyhdistyksen neuvoja opasti lisää ja alkoi muotoutua leipäkoreja, koteloita, kasseja, virsuja, jopa kookkaita kontteja.
Tuohitöitä palkittiin Kotiteollisuuden Keskusliiton latumerkillä ja, maakunnallisessa tuotesuunnittelukilpailussa, oli esillä Työ ja Taito-messujen ekologisten tuotteiden osastossa. Tuohitöiden valmistusta hän esitteli erilaisissa tapahtumissa. Hyväkuntoisena hän kävi vielä yli 80-vuotiaan hankkimassa metsästä raaka-ainetta eli kiskomassa koivuista tuohta.
Joskus diskettilevykoteloa pujotellessa muistuivat mieleen lapsuuden tuohivihkot ja silloin hymyilytti ”Kaksi aikakautta ehti käsieni kautta kulkea”.
Vieno Laitinen kuoli 90-vuotiaana Iisalmessa.
Kirjoittaja
Eila Ollikainen
Lähteet
Muistelmakirjoitus ”Lapsuus kahden talon ainoana lapsena ja ilman omaa kotia”1998.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.