Venerannan ?tanssipolku? ei ole ollut perinteinen, sillä hän ei ottanut balettitunteja, vaan aloitti kansantanssilla Porissa. Eri kiinnostuksen kohteet ovat kuljettaneet kolmekymppistä naista, ensin
opiskelemaan Englantiin vuonna 2012 ja sitten Portugaliin 2016. Hän on myös Dance of Life® ?opettaja, vaikka päivätyö onkin tällä hetkellä asiakaspalvelussa.
Hän sanoo, että voisi kutsua koreografista ja esitystaiteellista tutkimusta päivittäiseksi elämäkseen.
– Koreografian, tanssin ja taiteen lisäksi se pohjautuu yhteisötaiteeseen, humanistiseen psykologiaan, ihmisoikeuksiin ja monialaiseen yhteistyöhön.
Veneranta naurahtaa, että saattaa vaikuttaa sillisalaatilta, mutta hänelle on luonnollista, että hän haluaa tutkia ja oppia elämästä tanssin ja koreografian kautta.
Dance of Life ® pohjautuu tanssi- ja liiketerapiaan sekä liikeanalyysiin. Se on hyvä menetelmä ihmisille, jotka eivät välttämättä tarvitse terapiaa, mutta haluavat kehittää itsetuntemustaan.
Joka teemalle on oma tanssi, mutta Dance of Life ® ei mene niin syvälle kuin terapia. Sen kautta voi löytää sisäisen lapsen itsestään, sillä se on iloista ja leikkisää. Ryhmissä käy erilaisista taustoista lähtöisin olevia ihmisiä. Jotkut ovat tanssineet aiemmin, jotkut eivät.
– Jos ei ole tanssinut aiemmin, pienikin liike voi olla merkittävä. Sanon aina tunnin alussa, että tämä on sinulle. Tanssilla haetaan tietoa omista äärirajoista sekä kehitetään kehon ja mielen hallintaa. Ihminen voi tunnistaa itsessään erilaisia käyttäytymismalleja.
– Tanssissa tulee mieleen muistoja ja oivalluksia, mikä on tosi kiehtovaa, Tiia Veneranta toteaa.
Hän opetti tätä menetelmää jo Englannin vuosinaan ja piti tunteja Lissabonissakin viime kevääseen asti.
– Tällä hetkellä opetustyölle ei ole aikaa, sillä käyn töissä ja opiskelen samaan aikaan.
Porin kasvatti kiinnostui tanssi- ja liiketerapiasta jo 15-vuotiaana, jo ennen kun hän tiesi sitä olevan olemassakaan. Hän arvelee, että jos sitä tekee ammatikseen, pitää olla kilometrejä takana, että pystyy
auttamaan eri elämäntilanteissa olevia asiakkaita.
– Sama koskee myös taiteellista työtä. Pitää elää ja nähdä elämää, eikä vain tehdä taidetta, hän pohtii.
Nuori tanssitaiteen ja koreografian sekatyöläinen ei hamua isoille estradeille, vaan häntä kiinnostaa enemmän yhteisölliset esitykset ulkotiloissa sekä gallerioissa.
Hän on esiintynyt Porissa muun muassa Ruskakodissa.
– Se oli aikamatka 1920-luvulta tähän päivään. Tein projektin myös Kyläsaaren vanhainkodissa.
Venerannan äiti ja sisarukset asuvat Suomessa, mutta lapsuuden kotia ei
enää ole.
– Kaipaan Suomesta enemmän ihmisiä kuin paikkoja, mutta porilaisuus ei lähde minusta ikinä. Vaikkei kotini enää olekaan siellä, juureni ovat.
Portugalin Portossa asuessaan hän kuunteli netistä porilaissyntyisen Jorma Uotisen haastatteluja. Uotinen on toteuttanut yhden tanssiteoksen myös portugalilaisen runoilija Fernando Pessoan tekstien pohjalta.
– Uotisen ajatusmaailma ja kokemuspohja ovat inspiroivia. Opiskeluaika Portossa oli melko rankkaa ja haastattelujen kuunteleminen auttoi jaksamaan.
———
KUKA?
Tiia Veneranta, 30-vuotias, synnyinpaikka Pori, sinkku
– Tampereen ilmaisutaidon lukio
– tanssin ja somatiikan koulutus Itä-Suomen Liikuntaopistossa (ISLO)
Joensuussa
– valmistui tanssitaiteen kandidaatiksi (koreografia) Falmouthin
yliopistosta, Cornwallissa Englannissa 2015
– jatkoi opiskeluaan Portossa 2016
– asuu Lissabonissa ja jatkaa opintojaan urheiluhierojaksi
– vietti lapsuutensa Kalaholmassa
Kirjoittaja
Seija Väre

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.