Torniolainen yrittäjä Riitta Sisko Huttunen o.s. Konttaniemi syntyi 31.5.1946 Ylitornion Raanujärvellä pienviljelijäperheeseen. Perheessä oli 11 lasta. Isä Heikki ja äiti Meimi o.s. Granat saivat tuntea nahoissaan Lapin sodan kauhut. Saksalaiset polttivat kaikki rakennukset, mitä lappilaisilta tienvarsilta löytyi. Niin myös Heikki ja Meimi Konttaniemen kodin Raanujärvellä. Heikki Konttaniemi todisti läheiseltä vaaralta oman kotinsa tuhopolton. Riitan yrittäjyyden ja ahkeruuden perusta luotiin näissä maisemissa.
Yrittäjäksi jo 20-vuotiaana
Riitta Huttunen on ollut yrittäjä koko aikuiselämänsä. Hän kävi suurtalous- ja tarjoilijakoulutuksen, mikä oli hyvä pohja tulevaisuutta ajatellen. Jo 20-vuotiaana häntä pyydettiin tulosvastuullisena hoitamaan Osuusliike Tornionlaakson myymälää Rattosjärvellä. Tätä myymälänhoitajan työtä hän teki vuodesta 1966 vuoteen 1972.
Seuraavaksi yrittäjän polulla oli Esson-baarin osto Pellossa vuonna 1975. Rahaa ei ollut kertamaksuun eikä yrittäjätukia ollut. Riitta maksoi entiselle omistajalle kuukausittain lyhennystä. Aamulla aikaisin leipomaan, asiakaspalvelua ja viimeiseksi siivoukset tehtyään kotiin pienten lasten luokse aviomiehen ollessa viikot töissä toisilla paikkakunnilla. Baarin pitoa jatkui vuoteen 1981. Uusi omistaja osti koko kiinteistön ja näin myös baarin pito siirtyi uudelle omistajalle.
Seuraava yritys oli myös Pellossa. Vaatetusliike Riitan asun Riitta osti velaksi vuonna 1986. 90-luvun lama koski erityisesti pienyrittäjiä. Riitan asu oli lopetettava 1994.
Tornion kerhoravintolan ravintoloitsija
Riitta Huttunen muutti lapsineen Tornioon vuonna 1997 ja meni töihin Tornion kerhoravintolaan Puutarhakadulle. Parin vuoden päästä omistussuhde siirtyi yritteliäälle Riitalle. Hän perusti yrityksen Tornion Kerhoravintola Castronomen vuonna 1999.
Kerhoravintola oli perustettu jo 1931 ja jäsenet olivat tuolloin kaupungin silmäätekeviä, arvovaltaisia herrasmiehiä. Varsinainen 70 hengen ravintolatila jakautuu suureen saliin ja pienempään pubiin sekä 10 – 15 hengen kabinettiin. Tilat omistaa Tornion Kerho.
”Vanhaan hyvään aikaan” kerhon jäsenet viettivät iltaa sikarin, biljardin, radiokuuntelun ja korttipelin merkeissä. Naisia mukanaan tuoneet jäsenet joutuivat maksamaan seuralaisestaan kaksinkertaisen maksun. Sellaiset tavat olivat Suomessa tuolloin.
Kerhoravintolan joulupöytä on ollut kehuttu. Itsekin olen nauttinut Riitan torniolaisen pitopöydän itse tehdyistä jouluherkuista esim. joulumakkarat, pateet, itse maustettu järvimuikun mäti, omat joulun laatikot, oma lipeäkalaresepti. Poronpaisti kruunaa joulupöydän. Palvelu on ollut ensiluokkaista. Perinteitä kunnioitettiin.
Ravintola on yhä toiminnassa ja onnistuneita ruokahetkiä luodaan asiakkaille entiseen malliin uuden omistajan toimesta.
Kerhoravintolassa ruokailun ja oluen nauttimisen lomassa aloitettiin pitää tietovisailuiltoja henkilökunnan ideoinnin ansiosta 1990-luvun lopulla.
Ravintolan houkuttelevaisuutta lisättiin järjestämällä mm. elävää musiikkia. Paikallinen jazz & blues -yhdistys on ottanut paikan omakseen ja jamittelee ravintolassa. Myös karaoke-iltoja on kokeiltu.
Riitan keittiötaitoihin on luotettu. Yksi huippuhetketkistä oli vuonna 2000 Oulun kaupungintalolla. Silloin kesällä CEMR:in (Euroopan kuntien ja alueiden liitto) kokoukseen saapui poliittisten ryhmien johto. CEMR:in hallituksen puheenjohtajana toimi Ranskan entinen presidentti Valery Giscard d’Estaing. Yli sadan hengen lounaan loihtivat keittiömestari Markku Hirvensalo ja häntä avustivat kokit Jelena Kivi ja Riitta Huttunen. Lohiruusukkeet koristeltuina hummerinsaksilla tarjottiin varhaisperunoiden kerä pääruuaksi, alkuruokana oli savuporosalaattia ja jälkiruokana tyrnikakkua. Kaupungin vierasmajalla tarjottiin illalliseksi Markun, Jelenan ja Riitan valmistamat riekot.
Vuoden 2013 Ämmä-palkinto naisyrittäjä Riitta Huttuselle
Enontekiöläinen kylä- ja kulttuuriyhdistys Jatunin tarha jakaa Hurtta-palkintoa ja Ämmä-palkintoa. Yhdistys jakoi vuoden 2013 Ämmä-palkinnon torniolaiselle naisyrittäjä Riitta Huttuselle. Riitalla on ihmisläheisenä ihmisenä jatunilaisen ämmän luonnetta. Perusteluina oli edellisen lisäksi esimerkillisen naisyrittäjän elämänasenne ja sinnikkyys. Riitan ansiosta Tornion kerhoravintola nousi uuteen kukoistukseen suosittuna ruoka- ja iltaravintolana, kaiken kansan käyntipaikkana. Vuosi 2013 oli hyvä vuosi ravintolalle. Ämmä-palkinnon on suunnitellut kittiläläinen kivitaiteilija Ulla-Britta Bredenberg. Riittaa palkinnon saaminen ilahdutti.
Työelämä ja yrittäjyys veivät kaiken liikenevän ajan, omille harrastuksille ei jäänyt tilaa. Vuonna 2014 yrittäjyydestä eläkkeelle jääneellä Riitta Huttusella on neljä lasta, lapsenlapsia on neljätoista ja lapsenlapsenlapsia neljä. Nyt on aika tehdä muuta. Lapsenlapset vievät vapaa-ajasta suuren osan samoin kesämökki, marjastus ja lenkkeily. Tosin asiakkaita on ikävä ja itse yrittäjyyttä. Ja ruuanlaittotaito on yhä tallella ja se bravuuri on kunnon fileepihvi.
Kirjoittaja
Raili Ilola
Lähteet
Kaleva/LL 14.6.2000.
Sari Pelttari-Heikka: Pohjolan Sanomat 4.1.2014.
Mediatuotanto Rosamondo Oy. Yrittäjäsanomat nro 7. 2005.
Snapsi. 2003.
https://yle.fi/uutiset/3-7011155
https://issuu.com/finland/docs/uusi_torniolainen_nro48/6

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.