Päivi Grönqvistin mummo oli aktiivinen martta, jonka myötä hän tutustui jo lapsena marttailuun. Silloin hän ajatteli, että marttailu on mummoilua. Sittemmin hän muutti mielensä ja alkoi arvostaa marttailua.
”Idea virtuaalimarttailusta syntyi ystäväni Vivi Koiviston kanssa. Olemme ikätovereita ja molemmat iästämme huolimatta erittäin kiinnostuneita virtuaalisuudesta, kaikesta uudesta verkossa, kaikesta mihin se mahdollisti ja innosti, myös visuaalisuudesta ja estetiikasta. Lisäksi marttojen arvot olivat sydäntämme lähellä, mutta kummallakaan meistä ei ollut aikaa kokoontua fyysisesti”, kertoo Päivi Grönqvist, Virtuaalimarttojen ensimmäinen puheenjohtaja ja äiti.
Äiti, mummo, tekijä, innostuja ja innostaja
”Olen koko elämäni tehnyt intohimoisesti työtä kankaiden parissa ja koen, että työ on erottamaton osa minua. Olen esteetikko, joka nauttii kaikesta kauniista. Olen saanut oppia itseäni osaavammilta, mutta ammatillisen osaamisen lisäksi arvostan kovasti elämän korkeakoulua ja uskon, että luonnetta kuuluukin koulia pitkin matkaa. Tätini sanoi, että luonne on kykyjen suurin kerroin, yritän pitää sen mielessäni aina,” Eurokankaan kehitysjohtajana työskentelevä Grönqvist sanoo.
Suomalainen nainen, perhe ja elämän muuttuminen tässä kiihtyvän muutoksen ajassa kiehtoo Grönqvisitiä erityisesti. Hän uskoo ammentavansa niistä sisältöä koko elämänsä ajan.
Päivi Grönqvist ehdotti virtuaalimarttailua Marttaliiton toiminnanjohtajalle Marianne Heikkilälle. Tämä vastasi, ettei yhdistyslaki sallinut perustaa vain virtuaalista marttayhdistystä. Syksyllä 2012 Heikkilä otti Grönqvistiin yhteyttä ja kertoi, että nyt laki mahdollistaa virtuaaliyhdistykset, ja kysyi, haluaako hän perustaa sellaisen? Päivi halusi ja niin hän ryhtyi oitis toimiin ystävänsä Vivin kanssa.
Naistenpäivänä 8.3.2013. starttasi verkossa toimiva Virtuaalimartat ry tarkoituksenaan mahdollistaa osallistuminen marttojen yli satavuotiaan järjestön toimintaan ajanmukaisella tavalla – verkossa.
Kaikki toiminta tapahtuu virtuaalisesti
Virtuaalimarttojen toiminta on samanlaista kuin tavallisen marttayhdistyksen, mutta kokoontuminen ja yhteisten teemojen ja asioiden eteenpäin vieminen tapahtuu virtuaalisesti – Facebookissa, Youtubessa ja Pinterestissä. Toiminnan keskeinen ajatus on, että kaikki virtuaaliseen marttatoimintaan osallistuvat voivat tuottaa sisältöä: jakaa neuvojaan, ideoitaan, kommenttejaan ja omaa osaamistaan vapaasti ja vaivattomasti. Sisältöä ei anneta valmiina vaan se on jäsentensä näköinen.
Ryhmä on suljettu, mutta siihen pääsee liittymään helposti. Jäsenmäärää ei ole rajoitettu ja kaikki ovat tervetulleita mukaan! Ryhmä on onnistunut herättämään keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Matalalla kynnyksellä on helppo kysyä ja vastata, joten nopeaa apua ja vinkkejä on saatavilla vaikka miltä arjen ongelmien alueelta. Joukossa on monien alojen osaajia, harrastajia ja ammattilaisia ja kukin jakaa tietoaan tavallisena virtuaalimarttana.
”Ehkä se onkin ollut tavoitteeni alun perin, nimenomaan kevyt yleissivistäminen, taitavien ihmisten osaamisen jakaminen, arjen helpottaminen, positiivisuus, innostaminen ajan seuraamiseen, muuttuvan maailman mukana,” Grönqvist pohtii.
Marttojen missio on kotien ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen sekä arjen hallinta. Tämän teeman mukaisesti Virtuaalimartat tiedottavat, innostavat, opettavat, virkistävät, viihdyttävät, sivistävät, osallistavat ja suodattavat visuaalista ja verbaalista marttahenkistä tietoa verkon ja sosiaalisen median keinoin.
”Tavoitteena on kerätä sisällöntuottajia, tykkääjiä ja seuraajia jäseniksi valtakunnallisesti ja myös Suomen ulkopuolelta. Uskon, että laaja jäsenistö pitää sisällön monipuolisena ja modernina tavoittaen kaikki verkossa aikaa viettävät ikäryhmät. Sisällöstä tehdään yhdessä tekemällä moniäänistä ja vuorovaikutteista”, Grönqvist kertoo.
Virtuaalimarttailu ei ole aikaan, paikkaan, ikään, sukupuoleen eikä sosiaalisiin taitoihin sidottua toimintaa. Virtuaalimartat haluaa tavoittaa ne marttahenkiset ihmiset, jotka eivät ole kokeneet perinteistä marttatoimintaa omakseen tai joilla ei ole aikaa osallistua siihen. Päivi Grönqvist sanoo itse olevansa juuri sellainen ihminen.
”Haluan olla hyödyksi, jakaa osaamistani ja intohimojani ja olla osa jotain yhteisöä. Ihailen marttojen arvoja ja ideologiaa, mutta perinteiset toimintamuodot eivät ole minua varten,” Grönqvist sanoo.
Rajattomia mahdollisuuksia
Marianne Heikkilä otti Grönqvistin idean innolla vastaan. Hän uskoo, että järjestöjen yhdistysten on elettävä myös virtuaalisesti, jos ne haluavat olla elossa tulevaisuudessa.
”Jäsenyyden odotukset ja tarpeet ovat muutoksessa, joten Marttaliiton Uudenmaanpiiriin perustetut Virtuaalimartat tulivat suureen tarpeeseen. Uskon, että paikasta riippumaton helppo osallistuminen on jäseneksi liittymistä suunnittelevan mieleen. Näen tässä uudessa osallistumisen modernissa mallissa rajattomia mahdollisuuksia houkutella myös uusia jäseniä ja nuoria mukaan heille luontevalla tavalla,” Heikkilä toteaa.
Virtuaalimartat on Uudenmaan piiriin kuuluva ensimmäinen virtuaalinen marttayhdistys, mutta Grönqvist uskoo, ettei se tulevaisuudessa ole ainoa. Nuoret keksivät uusia tapoja kommunikoida keskenään ja marttailun tulee mennä mukana.
”Toivottavasti näin saamme aina vain nuorempia marttoja edes epäsäännöllisen jatkuvasti mukaan toimintaamme. Ohjeita jaettiin ennen vain Martta-lehdessä. Nykyisin videot, kuvat, blogit ja vlogit, vievät viestin paremmin perille. Mitä onkaan tulossa, se jää nähtäväksi.
Minä löysin Virtuaalimartat Facebookista ja innostuin oitis. Olin jo aiemmin tavalla tai toisella osallistunut marttailuun, ollut kursseilla, sieninäyttelyssä tai kysynyt neuvoja milloin mihinkin pulmaan. Mutta koska olin niin monessa muussakin mukana, koin, ettei aikani riittänyt enempään. Virtuaalimarttojen sivuilla olen vieraillut tämän tästä ja aina kysyessäni saanut vastauksia. Viimeksi pyykinpesusta, kun upouudet valkoiset housuni värjäytyivät koneessa vaaleanpunaisiksi.
Kirjoittaja
Leena Sorvali
Lähteet
Päivi Grönqvistin haastattelu
Martta-lehti
Virtuaalimarttayhdistyksen blogi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.