Uusi-Lahti lehden päätoimittaja Kari Naskinen on tehnyt listan ”Sata merkittävintä lahtelaista kautta aikojen ”. Hän esittelee Mirjam Viippolan naisten ja tyttöjen liikuntakasvatuksen äidiksi Lahdessa.
Arjen tapaamisia
Tunsin Mirjam Viippolan pitkäaikaisena naapurina Rautatietalossa Lahdessa. Hän oli asunut siellä jo pitkään ennen minua, ja tulin melko nopeasti tuntemaan hänet. Tapasimme yli 30 vuoden aikana talomme alaovella, aina menossa tai tulossa. Vaihdoimme jonkin sanan kuulumisia tai joskus kunnon keskusteluja. Hänen aikuiset poikansa asuivat jo muualla, joten perheestä en juuri tiennyt.
Mirjam Viippola oli mielestäni kunnioitusta herättävä persoona. Hän oli syntynyt joulukuussa 1917, joten tänä vuonna tulee 100 vuotta hänen syntymästään. Hän oli hyvin ryhdikäs ja iloinen nainen.
Vähitellen nimi Viippola tuli minulle tutummaksi. Viippolakoulun tytöt ja naiset esiintyivät Lahdessa merkkitapauksissa, kuten Hiihdon Maailmanmestaruuskisoissa, Salpausselän kisoissa ja muissa tapahtumissa. Esitykset olivat näyttäviä ja hyvin rytmikkäitä ja moderneja.
Kuusikymmenvuotias
Kun Mirjam Viippola, oppilaiden kesken ”VIIPPIS” täytti 60 vuotta, havahduimme ystävieni kanssa ihmettelemään kuinka nuorekas ja reipas hän on. Liikunnan voima ja merkitys henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille konkretisoitui hänessä.
Isoisäni oli ollut voimistelija Viipurissa ja toisen isoisäni suku oli Valkealasta, josta Mirjam Viippola oli syntyisin. Tunsin suurta sympatiaa tällaista ”Hyvän päivän tuttua” kohtaan.
Kunnianosoituksia
Liikuntaneuvoksen arvonimi Mirjam Viippolalle myönnettiin 1980. Hänen tittelinään oli liikuntataiteilija, mikä hyvin kuvaa hänen työtään ja tyyliään. Lahtelaisen kaupunkikulttuurin puolesta toimiva Lahti-Seura valitsi 1988 Mirjam Viippolan Vuoden Lahtelaiseksi.
Äitini kuoltua Rouva Viippola oli ensimmäisten surunvalittelukukkien tuojien joukossa. Hänen empaattisuutensa riitti monelle. Hän oli rakastettava, kunnioitusta herättävä mutta vaatimaton henkilö. Tällaisen naapurin lähellä oli mukava asua.
Viippolakoulujen monet liikuntanäytökset vuosikymmenien ajan toivat liikunnan iloa ja oppilaiden taitoja esille kaupunkilaisille. Viimeinen Viippolakoulun 60-vuotisjuhlanäytös oli 1996 Lahden konserttitalossa, josta on mieluisia muistoja.
Kipinä ei sammu
Eräs mainio muistoni on, kun Mirjam Viippola seisoi Rautatietalon alaovella suurten kassiensa kanssa odottamassa taksia. Hän oli menossa lasten tunneille ohjaamaan. Hän oli silloin jo hyvin iäkäs, mutta liikunnan opettamisen kipinä ei ollut sammunut. Paljon liikuntaa harrastaneena minua on harmittanut, etten kysynyt tarkemmin hänen opetusmetodistaan.
Mirjam Viippolan huomattavasta kansainvälisestä -ja järjestötoiminnasta en noina vuosina tiennyt mitään, vasta myöhemmin olen saanut tietoa niistä. Hän oli uranuurtaja ja vuosikymmenien ajan vaikuttaja lasten ja naisten liikunnan kehittäjänä, uudistajana ja opettajana.
Olin Lahden kaupunginsairaalassa poliklinikalla vanhan ystäväni tukena. Siellä tapasin Rouva Viippolan lepäämässä paareilla odotellen hoitoon pääsyä. Tämä kerta jäikin meidän viimeiseksi tapaamiseksi. Hänen pitkä elämänsä päättyi 93 vuotiaana huhtikuussa 2011.
Mirjam Viippola on yksi hurmaavimmista suomalaisista naisista, joita olen elämäni varrella kohdannut. Hän todella antoi hienon esikuvan siitä mikä on jatkuvan liikuntaharrastuksen merkitys naiselle. Olen jatkanut omia liikuntaharrastuksiani, jotka ovat tuoneet arkeen riemukkaita hetkiä.
Mirjam Viippolan elämää
Mirjam Viippola peri liikunnan geenit urheilijaisältään. Hän kävi Helsingissä Maggie Gripenbergin tanssitunneilla Kouvolasta käsin ja perusti oman koulun Kouvolaan jo vuonna 1936. Samana vuonna hän esiintyi Berliinissä ohjaaja Hilma Jalkasen joukkueessa, jossa oli 96 voimistelijaa. Liikuntakurssilla Berliinissä hänelle selveni rytmin suuri merkitys liikunnassa.
Seuraavat koulut perustettiin Lahteen 1945 ja Tampereelle 1962. Kuusankoskella koulu toimi 1957–1965. Vuonna 1965 kouluille annettiin Viippolakoulu -nimi. Omien koulujen lisäksi Mirjam Viippola toimi rytmiliikunnan opettajana urheiluopistoissa ja eri lajiliittojen kursseilla sekä Lahden Naisvoimistelijoiden ikänaisten ohjaajana. Hän on ollut vierailevana ohjaajana muun muassa Itävallassa, Saksassa ja Iranissa. Viippolakoulun oppilaat ovat esiintyneet esimerkiksi New Yorkissa ja Torontossa.
Mirjam Viippola piti koreografioiden tekemisestä, ja sitä jatkoi tytär Tuula Luhtanen. Hän teki muun muassa koreografian ja ohjasi sen Viippolakoulun esiintyessä Kuopio tanssii ja soi -viikolla. Tuula Luhtasen tytär Sari jatkaa suvun perinteitä.
Mirjam Viippolan, ” Suomalaisen naisliikunnan grand old ladyn” tunnuslause oli ”Vanhuus juoksee liikkumattomuuden kintereillä, mutta ikä seisoo liikunnan liepeillä”.
Kirjoittaja
Leila Kokko
Lähteet
Ilkka Viippola, Mirjam Viippola. Muistot. HS 7.4.2011.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.