”Kirjoittajalla on tuhansia maisemia, tuhansia näköaloja ihmisiin ja tapahtumiin, se maailma kukkii ja kuihtuu, siellä myrskyää ja tyyntyy, siellä taivallan suuressa yksinäisyydessä pienenä tulkitsijana, joskus ehkä myös näkijänä – niin kauan kuin kirjoitan, olen olemassa.” Näin on todennut torniolainen kirjailija Mirjam Kälkäjä, o. s. Ranta, joka syntyi Petsamossa vuonna 1939. Ennen vuonna 1977 alkanutta päätoimista kirjailijanuraa Kälkäjä oli lehti- ja radiotoimittajana, mutta oli työskennellyt myös nuoriso-ohjaajana, savottakokkina ja pankissa. Hän on vetänyt kirjoittajapiirejä ja erilaisia kirjoittajakursseja, esitelmöinyt kirjoittamisesta ja antanut ateljeekritiikkiä monille kirjoittajille. Mirjam Kälkäjän kirjallinen tuotanto on hyvin monipuolinen: runoja, näytelmiä, näytelmällisiä ohjelmakokonaisuuksia, romaaneja, novelleja, pakinoita, dokumentteja. Lopussa oleva kirjailijan kokoama teosluettelo todistaa laaja-alaisuuden ja luovuuden. Kälkäjä on torniolaisen Mikin Vintti -teatteriryhmän kantava voima.
Elämän evakkona
”Evakkous on sielun tila. Olen joutunut jättämään monia maisemia taakseni, mutta paikkakunnat eivät ole kotini. Kotini on ihmisissä.” Mirjam Kälkäjän isän isoisä hiihti kolmen veljensä kanssa 1860-luvun katovuosien aikaan Kittilästä Utsavuonon rannalle. He asettuivat meren äärelle ja vuononpohjien vehreille viljelysmaille, perustivat perheet ja sikisi laaja Rantojen sukukunta, kuten Kälkäjä on kuvaillut. Kun Petsamo oli liitetty Suomeen vuonna 1920, Kälkäjän äidin isä muutti kolmilapsisen perheensä kanssa Oulun läänin Vihannista meren rannalle. Maailmanpolitiikan ja sotien vaikutukset merkitsivät inhimillisiä murhenäytelmiä petsamolaisevakoille, kun oli jätettävä kodit, kohdattava niin myötätuntoa kuin kylmäkiskoisuutta ja pakomatkojen jälkeen alettava elämä alusta etupäässä Pohjois-Suomessa. Monien ammattien harjoittajista tuli asutustilallisia, joiden oli raivattava korpeen maata ja osattava sitä viljellä. ”Kaikki me tarvitsemme Petsamomme”, on Mirjam Kälkäjä sanonut. Teräväkatseisena tarkkailijana hän on kuvannut teoksissaan ihmisiä ympäristössä, jossa erilaisuutta vieroksutaan ja elämä on raskasta työntekoa.
Tervolan Varejoella
”Mietin monesti, miten iso rikkaus minulle on se vaikea ja kaikki mehut vievä nuoruusaika, jolloin opin kantapään kautta, että työt on tehtävä, jaksoi tai ei – – tuosta karmeudesta on mielessä vielä sama sinni: kun tämän vielä teen, sitten olen tehnyt tämän päivän työt.” Petsamosta Rannan perhe kulki Paavolan, Inarin ja Rauman kautta petsamolaisten asutusalueelle Tervolan Varejoelle, jonne perhe asettui vuonna 1951. Yksitoista kilometriä oli nuoren Mirjamin käveltävä kauppamatkat, kun hän hoiti taloutta ja huolehti kahdesta nuoremmasta sisaruksestaan puolen vuoden ajan äidin joutuessa keuhkotaudin vuoksi Muurolaan. Isällä oli jälleenrakennuksen vuosina sahalaitos sekä kuljetuskalustoa, ja niiden työmiehet söivät ja majoittuivat Mirjamin kotona, jonka ”työmaaruokalaa” äiti Senja hoiti Mirjamin kanssa. Vielä kerran oli muutettava, kun perhe sai tilan Luppovaaran kyljestä. Sinne perustettiin silloin Lapin läänin suurin karjatila, 30-40 Ayrshire-lehmää. Tuohon aikaan Mirjam oli jo pankkivirkailijana Torniossa. Nuoret jäivät kouluttamatta mutta eivät vaille kulttuuriharrastuksia, joissa tarvittiin yhteistyötä ja pyrittiin korkeaan tasoon, kun he voitokkaina osallistuivat kaikkiin Tervolan kunnan ja laajemmaltikin ohjelma- ja kulttuurikilpailuihin.Mirjam Rannan osallistuminen Varejoki-Ryhmän esiintymisiin ja kilpailumatkoihin alkoi vuosina 1951–52 ja jatkui noin 17-vuotiaaksi, jolloin hän meni naimisiin Eero Kälkäjän kanssa. He muuttivat sitten Tornioon. Yhteydet Varejoelle ovat säilyneet vuosikymmenten halki. Mirjam Ranta oli mukana toimittamassa Raivaajaa, Varejoen kylälehteä, ja ennen kaikkea kirjoittamassa tekstejä maineikkaalle Varejoki-Ryhmälle, joka on jatkanut petsamolaiskulttuurin vaalijana näihin päiviin asti. Hän on ollut ryhmän ohjaajana ja omien tekstien lisäksi myös kerännyt ja muokannut muiden petsamolaisten tekstejä esitettäviksi lauluina ja näytelmällisinä kokonaisuuksina. Hän on toimittanut Petsamo-Seuran lehteä Petsamolaista vuodesta 1996. Ensimmäinen petsamolaisryhmä pääsi näkemään Petsamon keväällä 1990, ja mukana ollut Kälkäjä kirjoitti muistojaan ja tunnelmiaan kirjaansa Joen takana Petsamo (1991). ”Olen paikaton. Olen lävistetty irrallisuudella, siirtolaisuudella. Kotiseutuni on ihmisissä. Syvimmät yhteyteni ovat luontoon. Syyskirjavaan kairaan.” (155) Petsamon ankarissa oloissa kamppailevia ihmisiä Kälkäjä kuvaa myötätuntoisesti ja kriittisestikin ensimmäisissä teoksissaan. Viimeisin romaani Pilvenpitelijät (2011) kertoo jälleenrakennusajasta ja 1940–1950-lukujen asutustilojen naisten elämästä.
Toimittajasta kirjailijaksi
Toimittaja ja kirjailija Martta Haatanen (1904–1977) sai työtoverikseen Mirjam Kälkäjän Pohjolan Sanomien Tornion toimitukseen vuonna 1964. Tuntiessaan voimiensa uupuvan Haatanen oli ehdottanut lehdelle nuoren työvoiman hankkimista. Hän kirjoittaa omaelämäkerrallisessa käsikirjoituksessaan Lahjapäivät (1972) seuraavasti: ”Sain ehdottaa henkilöä ja nyt tiedän ja tunnen hänet, luotan häneen ja olen saanut seurata hänen kehitystään ensin työtoverina ja nyt, sairastuttuani, hyvänä ystävänä.” Haatanen suhtautui kollegaansa suojelevasti ja ohjaavasti, kertoi elämästään ja kirjoittamisestaan. Tutustuttuaan Kälkäjän antamiin teksteihin hän ensimmäisenä puhutteli tätä kirjailijaksi. Kälkäjä joutui luopumaan toimittajan työstä, kun hän sairastui nivelreumaan. Kirjoittaminen on ollut hänelle alusta asti ammatti, jossa hän on halunnut jatkuvasti kehittyä. Romaania Tulijoki (1989) voidaan pitää yhtenä Kälkäjän pääteoksena, koska se kuvaa monitasoisesti erilaisia henkilöitä historian murrosvaiheissa. Nuoruus ja sairaus ovat muussakin tuotannossa korostamassa luovan ihmisen erilaisuutta. Jo lapsena Kälkäjä tiesi joskus kirjoittavansa Trygve Andreaksesta, jonka maalaamista hän seurasi kolme intensiivistä päivää Norjassa, Paatsjoen varrella asuvien sukulaisten luona, ja jolta hän pyysi ekspressiivisen maalauksen ”tulijoesta”. Tulijoki on sekä taiteilijatarina että eepos kansan vaelluksesta ja hajoamisesta, kun sotajoukot kulkevat ja rajoja siirrellään. Jos haastattelija kysyisi Mirjam Kälkäjältä, milloin tämä päätti alkaa kirjailijaksi, kysyjä saisi vastauksen Eeva Kilven runona: ”Reportterin mentyä haastattelin pihassa kuminaa: Milloin päätitte olla mauste?”
Mikin Vintti
Vuonna 2017 torniolainen teatteriryhmä Mikin Vintti on esittänyt musiikkiteatteria 20 vuotta paikallisin harrastaja- ja ammattilaisvoimin. Nimensä se sai aikoinaan Mirjam Kälkäjän lehteen kirjoittamasta pakinapalstasta ”Mikin vintiltä”. Juhlavuosi alkoi Kälkäjän eli ”Mikin” näytelmällä Harmony Sisters, joka esitettiin täysille katsomoille. Useat Mikin Vintin esittämät näytelmät ovat olleet Kälkäjän kirjoittamia, jolloin innokkaille esiintyjille kirjailija on voinut luoda tarvittaessa lisää rooleja. Teatteriryhmän ongelmina ovat taloudelliset resurssit, ohjaajien löytäminen sekä pysyvien harjoitus- ja esitystilojen puute. Mikin Vintti tunnetaan tinkimättömästä harjoittelusta ja pyrkimyksestä korkeatasoisiin esityksiin.
Kirjoittaja
Anita Myllykoski
Lisätietoja
Julkaisuja
Romaanit:
- Petsamolaiset. Kirjayhtymä 1977.
- Maan ja joen poikki. Kirjayhtymä 1978.
- Lintu kämmenellä. Kirjayhtymä 1981.
- Tulijoki. Kirjayhtymä 1986.
- Kallis lapsi. Kirjayhtymä 1987.
- Käsillä toinen tarina. Kirjayhtymä 1990.
- Toteemi. Kirjayhtymä 1997.
- Pilvenpitelijät. Mäntykustannus 2011.
Muistelmat, dokumentit, elämäkerrat
- Joen takana Petsamo. Kirjayhtymä 1991.
- Isä Yrjö, Petsamon ja Lapin pappi, elämäkerta. Lapin ortodoksinen seurakunta 2002.
- Rohkeiden naisten työsarka. SNL:n Alatornion osaston 90-vuotisjuhlajulkaisu 2002.
- Seppo Ahon tie, rakennusneuvos Seppo Ahon elämäkerta. 2010.
- Toivon kirjeet, Toivo Mustosen rintamakirjeet v. 1939–44. Raimo Mustonen 2010.
Novellikokoelmat
- Harmoonityttö ja toinen talvi. Kirjayhtymä 1985.
- Umpistaival. Kirjayhtymä 1989.
Näytelmät:
- Outopallon rakkaus, satunäytelmä. Teatteri 41 Tornio 1975–1976.
- Swentzerön väkeä, historiallinen näytelmä. Tornion Kesäteatteri 1976.
- Petsamolaiset, balladi asutustilan arjesta. Rovaniemen kaupunginteatteri 1978.
- Kehä. Palkittu valtakunnallisessa näytelmäkirjoituskilpailussa 1978.
- Kylätanssit, komedia. Tornion Kesäteatteri 1982.
- Ministerinrouva. Teatteri Pesä, Helsinki 1985.
- Kalkkipappi historiallinen näytelmä. Rovaniemen kaupunginteatteri 1988.
- Tulena ja aurinkona, naismonologeja. Rovaniemen kaupunginteatteri 1992.
- Ranskalaiset korot ja kumisaappaat, musikaali 50-luvusta, Tornion Kansalaisopisto/ Tornion Pelimannikuoro ja orkesteri 1992–1996.
- Jälen päästä löyät, musiikkinäytelmä petsamolaisista. Varejoki-Ryhmä 1995
- SamaSakeaElämä, musiikkidraama. Mikin Vintti ry, Tornio 1997.
- Johanneksen nainen, draama. Teatteri Pesä. Kerava 1998.
- Keisarin kellopeli, historiallinen musiikkinäytelmä keisarin vierailusta Torniossa 1818. Tornion Kesäteatteri 1999–2000.
- Savotoilta sukkahousuihin, musikaali 1960-luvusta. Mikin Vintti ry 1999.
- Peräpohjolan Markkinat 1700-luvulta, 18 kohtausta Tornion historiasta 60 esiintyjälle. Tornion kaupunki 1999–2002.
- Meillä mielessä haitulitii, musikaali 1930-luvusta. Mikin Vintti ry 2002.
- Minä, Kirjailijatar, Annikki Kariniemen hautakirjoitus. Rovaniemen Teatteri 2004.
- Lumienkeli, musiikkidraama kroonisesti sairaasta naisesta. Mikin Vintti ry 2004.
- Läkkisepän onni, musiikkidraama taiteen tekemisestä. Mikin Vintti ry 2006.
- Pikku varpunen, Edith Piafin elämää ja musiikkia, musiikkidraama. Mikin Vintti ry 2007
- Keisarin narri, musiikkidraama viisaasta kylähullusta. Mikin Vintti ry 2008.
- Över älven - Väylän poikki, draama vuoden 1944 tapahtumista Tornionlaaksossa. Ruotsin Tornionlaakson teatteri 2008.
- Minä, Kirjailijatar uusi dramatisointi. Mikin Vintti ry 2009.
- Tabu, musiikkinäytelmä Timo K. Mukan romaanin mukaan, sävellettävänä.
- Mestari, Olavi Virran elämää ja musiikkia, musiikkidraama. Mikin Vintti 2011.
- Tulena ja aurinkona, uudelleensovitettu naismonologi-musiikkinäytelmä. Mikin Vintti 2012
- Pessi ja Illusia, dramatisointi Yrjö Kokon romaanista. esittämätön.
- Talo, draama. Mikin Vintti ry 2013.
- Puumerkki, komedia Nummisuutarien harjoittelemisesta. Mikin Vintti ry 2014.
- Mukka. Olen toinen kuin tiedät, draama kirjailija/taiteilija Timo K. Mukasta. Mikin Vintti 2015.
- Harmony Sisters, musiikkinäytelmä. Mikin Vintti ry 2017
Runot:
- Meidän Tornio, runoja, piirrokset Osmo Santamäki. Pohjoinen 1975.
- Lähtölaulu, runokokoelma. Pohjoinen 1975.
- Häikäistyneet päivät, runosarja Tornion kaupungin 370-v. pääjuhlaan 1992.
- Jokitörmän päällä seisoi nainen, juhlaruno Petsamo-patsaan paljastusjuhlaan 1988.
- Väylä, juhlaruno Tornionlaakso-messujen pääjuhlaan 6.8.1994.
- Elämän keskellä, juhlaruno Suomen Maa-ja kotitalousnaisten 60-v. pääjuhlaan 1994.
- SamaSakeaElämä-käsiohjelma, runoja ja laulujen sanoituksia 1997.
- Promootioruno Lapin Yliopistolle 2004.
Laulujen sanoituksia:
- Petsamolaislauluja I "...mutta tunnenko maan josta nousin..." sanoitukset, toimitustyö 1986 Varejoki-Ryhmä.
- Petsamolaislauluja II "...veti viivansa joku jossakin / ja kartasta pirskahti veri..." sanoitukset, toimitustyö 1991 Varejoki-Ryhmä.
- Petsamolaislauluja I Lapin Kolmion korvessa laulut soi, kasetti, sanoitukset 1990 Varejoki-Ryhmä.
- Petsamolaislauluja II Mummoni Petsamo, kasetti, sanoitukset 1993 Varejoki-Ryhmä.
- SamaSakeaElämä, musiikkidraama, sanoitukset 1997, Mikin Vintti ry Tornio.
- Keisarin Kellopeli, historiallinen musiikkikomedia, sanoitukset 1999–2000.
- Mukka, Olen toinen kuin tiedät, laulujen sanoituksia 2015.
- Sävellyskonsertti Anna-Mari Vuontisjärvi, laulujen sanoitukset 2014.
- Laulunsanoituksia eri säveltäjille, esim. Kaj Chydenius, Sami Itkonen, Unni Nikkinen, Ykä Mattila, Aulis Jauhola, Antero Kinnunen.
Lisäksi mm. näytelmällisiä ohjelmakokonaisuuksia, dokumentteja ja historiallisten kirjojen ja runokokoelmien toimitustöitä, radio- ja lehtikolumneja.
Palkinnot ja huomionosoitukset
Lapin Taidepalkinto 2011
Suomen Harrastajateatteriliiton kultainen ansiomerkki 2010
Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi 2007
Tornion Nuorkauppakamari: Vuoden Torniolainen 1990
Tornionlaakson kulttuuripalkinto v 1988; Tornionlaakson kuntain toimikunta.
Suomen Maakuntakirjailijat vuoden 1987 kirjailijapalkinto kirjasta Tulijoki
Tornion kaupungin kulttuuripalkinto 1979
Uusi Suuri Kirjakerho: vuoden kirjailijapalkinto 1978
Lähteet
Lähteinä lukuisat kirjallisuus- ja verkkojulkaisut, haastattelut ja sähköpostiviestit artikkelin kirjoittajan ja kirjailijan välillä.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.