Kuopiossa syntynyt Milma Lappala (1879-1950) oli Suomalaisen unitaari- eli vapaakristillisen seurakunnan pappi Virginiassa. Häntä on pidetty ansioituneena amerikansuomalaisena. Hänen vierailunsa Suomeen vuonna 1925 herätti naisasiajärjestöissä ihastusta. Olihan Milma Lappala naispappi.
Milma Sofia Tikkanen syntyi Kuopiossa 15.12.1879. Hänen isänsä oli räätäli Pekka Tikkanen (1847-1923) ja äiti Anna Helena Tikkanen (1851-?). Milmalla oli sisko Ida Maria Väänänen (1876-1949) o.s. Tikkanen. Kansakoulun jälkeen Milma aloitti opiskelunsa Kuopion yhteiskoulussa 1893. Hän muutti vuonna 1901 Yhdysvaltoihin ja meni palvelijattareksi kuten moni muukin suomalainen siirtolaisnainen tuohon aikaan ja rakensi elämänsä Pohjois-Minnesotassa.
Milma Tikkanen meni naimisiin vuonna 1906 Quincyssä samassa seminaarissa opiskelleen Risto Lappalan (1883-1923) kanssa, joka oli syntynyt Iisalmessa. Nuori perhe muutti Quincynistä Virginian suomalaisalueelle Pohjois-Minnesotaan. He saivat neljä lasta: Paul Leslie Elliot, Lahja Risto Peter, Daniel Lincoln ja Tellervo Heta.
Vuonna 1923 pastori Risto Lappala menehtyi. Milma avioitui avustajansa Matti Erkkilän kanssa vuonna 1944.
Milma vihitään papiksi vuonna 1916
Vuonna 1902 Milma Tikkanen alkoi käydä kolmivuotista D. L. Moodyn raamattukoulua Congregational kirkon jumaluusopillisessa seminaarissa Northfieldissä Massachusettsin osavaltiossa vuoden verran ja sitten siirtyi Bostoniin Evangelical Institutiin saadakseen vihkimyksen virkaansa. Vuonna 1906 hän sai päästötodistuksen.
Vuonna 1910 Milma ja Risto Lappala erosivat Lähetysystävien joukosta ja liittyivät Amerikan Unitaari kirkkokuntaan. Milma vihittiin papiksi vuonna 1916 Pohjois-Minnesotassa. Amerikkalaiset unitaarit suhtautuivat naispappeihin ihan eri tavalla kuin luterilainen kirkko tuohon aikaan. Yhdysvalloissa paheksuttiin naispappeja ja sen sai myös Milma kokea.
Virginiassa Lappalat perustivat unitaariseurakunnan ja Risto Lappalasta tuli seurakunnan ensimmäinen pappi. Milma auttoi aviomiestään kaikella tapaa. He perustivat vuonna 1916 Alangon unitaariseurakunnan, joilloin myös Milma vihittiin papiksi. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen papiksi vihitty nainen, ja joka etupäässä saarnasi suomeksi.
Elämä sai uuden käänteen, kun aviopuoliso Risto Lappala kuoli 1923 ja Milma jäi yksin neljän lapsen kanssa. Monenlaista toimintaa järjestävään Virginian seurakuntaan piti valita uusi, suomenkielinen johtaja. Milma valittiin ja samalla hän toimi myös Alangon ja Idingtonin unitaariseurakunnan johtajana aina vuoteen 1941 saakka.
Millainen henkilö Milma oli?
Milmasta kerrotaan, että hän oli uskollinen, sosiaalinen ja sekä uskonnollisesti että poliittisesti edistyksellinen ja hyvä puhuja ja toteutti tasa-arvoa käytännössä. Hän oli sitä mieltä, että uskonnon piti näkyä ihmisen elämässä koko ajan. Hän oli mielipiteiltään jyrkkä mm. naispappeutta käsittelevissä väittämissä, joka tietysti aiheutti närkästystä. Hän uskoi myös amerikkalaiseen tapaan kirkon ja valtion eroon.
Milma ja Risto Lappalan tytär Tellervo (1910-2003) meni naimisiin Klaus Nordlingin (1910-1986) kanssa, joka oli yksi tunnetuimpia amerikansuomalaisia sarjakuvataitelijoita, hänen tunnetuin hahmonsa on Lady Luck. Heidän tyttärensä Thea oli varsin nuori, kun Milma kuoli, mutta silti hänellä on muistoja isoäidistä. Thea kertoo:
– Elävin muistoni Milmasta on se, että hän oli kutoja. Hänellä oli isot kangaspuut mökissä ja hän opetti minua käyttämään niitä. Hän oli myös taitelija ja teki pieniä öljymaalauksia mökkiä ympäröivistä maisemista. Thea muistaa isoäitinsä iloisena ja voimakkaana ihmisenä.
Vierailu Suomessa vuonna 1925
Milmalle suomalainen kulttuuri merkitsi hyvin paljon. Tästä on hyvänä esimerkkinä suomalaiseen tyyliin Little Fork riverin törmälle Minnesotassa rakennettu kesäasunto Metsola, siihen kuului myös sauna. Täällä Milma vietti eläkepäiviään.
Vuonna 1925 Milma vieraili Suomessa. Vierailusta kirjoitettiin useissa sanomalehdissä ja julkaisussa. Olihan hän sentään naispappi ja kuuluisa puhuja.
Naisten ääni -lehden toimittaja Maikki Friberg kertoo heinäkuun numerossa 13 vuodelta 1925 seuraavasti:
”Keski-ikäinen, varsin pirteältä näyttävä nainen astui Naisten äänen toimistoon.
’Terveisiä Amerikasta. Olen jo monta vuotta seurannut sitä työtä, jota tässä toimistossa on suoritettu, ja siksi tulin sitä nyt itse katsomaan.’
Näin puhui vieras ja minä panin heti merkille, että hänen suomenkielenääntämyksensä oli pysynyt puhtaana, ettei siihen ollut liittynyt mitään vieraita sointuja, joka muuten on niin tavallista Amerikassa kauan oleskelleiden suomalaisten kielessä.
Ihmettelyyni tämän johdosta tuli piankin selitys. Vieras oli suomalaisten keskuudessa toimiva naispappi Milma Lappala, joka hoiti Minnesotassa sijaitsevan Virginian kaupungin unitaarista seurakuntaa.
Ja Milma jatkoi haastattelua kertoen seurakunnan monipuolisesta työstä.
’Sunnuntaijumalanpalvelus on nyt kuitenkin vain pieni osa meidän seurakuntamme toimimuotoja, sillä meillä tehdään paljon sosiaalista työtä kuten esim. raittius-, siveellisyys- ja hyväntekeväisyystyötä ja pidetään pyhäkoulua, jolloin tavallisesti noin 80 lasta ja 6 opettajaa on läsnä.’”
Suomen vierailu piti sisällään käyntejä eri naisasiajärjestöissä kuten Suomen Naisyhdistyksessä ja Kokoomusten Naisten Helsingin järjestössä.
Mitä tarkoitetaan unitaareilla?
Unitaarit on protestanttinen uskonyhteisö, joka kieltää Jumalan kolminaisuuden ja pitää Jeesusta ihmisenä. Liike syntyi 1500-luvulla Italiassa reformiliikkeenä kolminaisuusoppia vastaan. Englannista unitarismi sitten levisi 1700-luvulla siirtolaisten mukana Pohjois-Amerikkaan. Unitaareilla ei ole kirjoitettuja uskontunnustuksia, kirjallisia oppirakennelmia tai pyhiä kirjoja, eikä se sitoudu mihinkään uskontokuntaan. Yhteisöllä on eniten kannattajia Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa.
Suomalaisesta unitarismista voi lukea osoitteissa: https://unitaari.wordpress.com/suomalaisesta-unitarismista/, https://uskonnot.fi/uskonnot/kristinusko/protestanttiset-kirkot-ja-yhteisot/unitaarit-ja-universalistit
Kirjoittaja
Raili Ilola
Lähteet
https://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Nordling
https://uskonnot.fi/uskonnot/kristinusko/protestanttiset-kirkot-ja-yhteisot/unitaarit-ja-universalistit/
https://www.uua.org/midamerica/history/vignettes/history-vignette-19 (kuva)
NAISTEN ÄÄNI192521.07.1925 NO 13
SUOMEN NAINEN192501.09.1925 NO 9
SUOMEN NAINEN192501.05.1925 NO 5
KALEVAINEN : KALEVAN RITARIEN JA KALEVAN NAISTEN KALEVALAPÄIVÄN JUHLAJULKAISU193701.01.1937 NO 25
geni.com
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.