Leena Piikivi, lääketieteen- ja kirurgian tohtori, Oulun kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja, kuoli Oulussa 9.4.2020 nopeasti edenneeseen syöpään. Piikivi oli syntynyt Oulussa 1.9.1945.
Leenan lapsuuden maisemat olivat Tuirassa. Hän opiskeli Tipalan tyttölyseossa, josta hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1965. Tipalan vuosina hän tapasi tulevan puolisonsa Ollin. Lääketieteen opinnot hän aloitti Turussa, valmistuen kandidaatiksi 1968. Leena jatkoi opintojaan Oulussa ja suoritti lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1972 ja väitteli tohtoriksi 1989.
Lääkärin ammatin Leena Piikivi aloitti Oulu Osakeyhtiössä 70-luvun alussa, missä myös heräsi hänen kiinnostuksensa työterveyteen. Erikoistumisen aikana hän toimi työterveyslääkärinä Valtion Rautateillä Oulussa vuoteen 1981. Hän työskenteli useissa eri toimissa Työterveyslaitoksella. Hän oli kirjoittajana lähes 50:ssä työterveyden tieteellisessä artikkelissa ja puhui useassa kymmenessä lääketieteen konferenssissa. Leena Piikivi oli Oulun kaupungin työterveys- ja opiskelijaterveydenhuollon ylilääkäri vuosikymmenen ajan, vuoteen 1996. Tämän jälkeen hän toimi johtavana lääkärinä useiden julkisten ja yksityisten työnantajien palveluksessa. Viimeisinä työvuosinaan hän halusi keskittyä jälleen ihmisten hoitamiseen ja palasi vastaanottotyöhön. Hän jäi eläkkeelle Kainuun työterveyden palveluksesta vuonna 2011; viimeisenä toimipaikkana Suomussalmi.
Leena Piikivi oli ensimmäinen nainen Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Hän toimi 25 vuotta aktiivisesti kunnallispolitiikassa Oulun kaupungin merkittävinä kasvun vuosina 1970 – 1990 -luvuilla. Puheenjohtajuuskausi vuosina 1993-1996 osui laman keskelle, eivätkä nuo ajat olleet päättäjille helppoja. Piikivi pääsi hyödyntämään asiantuntemustaan myös useissa maakunnallisissa ja valtakunnallisissa luottamustehtävissä kuten Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksessa, Suomen Kuntaliiton valtuustossa ja eri ministeriöiden työryhmissä. Leena Piikivi oli aktiivinen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Suomen liityttyä Euroopan unioniin, hän osallistui mm. alueiden komitean toimintaan. Poliittisena päättäjänä Piikivi oli jämäkkä, periaatteen ihminen ja asioihin perusteellisesti paneutuva. Hänet palkittiin Suomen kuntaliiton kultaisella kunniamerkillä vuonna 2001.
Leena oli kulttuurin suurkuluttaja. Hän nautti teatteritaiteesta niin Oulussa kuin pääkaupunkiseudulla ja ahmi useita kirjoja viikossa. Myös taidenäyttelyt olivat ohjelmassa hyvin usein. Eläkevuosinaan Leena toteutti haaveensa kuvataiteen opinnoista ja suoritti kuvataiteen perus- ja aineopinnot Lapin yliopistossa. Hän piti useita näyttelyitä Oulussa ja Suomussalmella. Taide, lääkärinä toimiminen ja yhteisten asioiden hoitaminen oli hänelle ominaista käytännön työtä. Erityisen läheinen hänelle oli Hyvän Mielen Talo ry, jossa hän toimi vapaa-ajalla ahkerasti mielenterveystyön edistämiseksi sekä käytännön toimissa ryhmäohjaajana että hallituksen puheenjohtajana vuosina 2000 -2013.
Leena osasi kuunnella ja kohdata ihmisiä. Hänen kanssaan oli ilo keskustella ja puhe polveili laajasti ajankohtaisasioista historiaan ja filosofiaan. Äly oli terävä ja näkökulma laaja. Asioita pehmensi naseva huumori ja nauru. Poliittisen uran jälkeen perheen merkitys korostui. Leenan toimintatapa oli rohkaista lapsia ja lapsenlapsia kokeilemaan uutta ja pohtia yhdessä opittuja ja koettuja asioita. Seitsemälle lapsenlapselle mummila oli aktiivinen paikka, jossa toimintaa aina riitti.
Kirjoittaja
Anne ja Lauri Piikivi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.