Kirsi Öster on lahtelainen järjestöaktiivi, joka uskoo vankasti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Häntä on aikanaan pyydetty monelta taholta mukaan luottamustehtäviin ja siksi niitä onkin hänelle kertynyt runsaasti.
”Olen lähtenyt rohkeasti katsomaan, mitä osallistuminen tuo tullessaan. Pitää huomata ja tarttua elämän tarjoamiin tilaisuuksiin”, hän sanoo.
Kirsi Öster liittyi Lahden Reumayhdistykseen jo kahdeksankymmenluvulla. Sen jälkeen hänen aktiivinen toimintansa on laajentunut moneen suuntaan karttuneen kokemuksen ja saadun varmuuden myötä.
Kun Kirsiä pyydettiin valtuustoehdokkaaksi, hän tuumi tovin ja vastasi kyllä. Hän kertoo näkevänsä kaupungilla usein muita liikuntarajoitteisia ja haluaa päästä vaikuttamaan vammaispalvelujen ja -hoidon saatavuuteen. Muita hänen mielestään tärkeitä asioita ovat asiakaslähtöinen terveydenhoito, ikäihmisten hyvinvointi, omaishoitajien asema sekä niiden kautta työllisyys ja yrittäjyys.
”Itsekin työllistän päivittäin lähihoitajia, fysioterapeutteja ja takseja. Haluan vaikuttaa asioihin ja tykkään olla monessa mukana, ihmisten parissa.”
Kirsi Öster on toiminut jo usean vuoden Lahden kaupungin rakennusjaostossa, joka on kartoittanut muun muassa julkisten tilojen ja uudisrakennusten esteettömyyttä. Liikuntarajoitteisten ihmisten elämänlaatu on parantunut huomattavasti viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun heidän tarpeensa on otettu huomioon jo rakennusten suunnitteluvaiheessa.
”Esteettömyys tulee myös yhteiskunnalle edullisemmaksi, kun se toteutetaan arkkitehdin suunnittelupöydällä. Monet kulttuurihistoriallisesti merkittävät suojelukohteet ovat vaikeita paikkoja niille ihmisille, jotka eivät pääse normaalisti liikkumaan”, Öster painottaa.
Sairaus ei saa hallita
Kirsi Öster sairastui lastenreumaan kaksivuotiaana. Diagnoosi tehtiin Reumasäätiön sairaalassa Heinolassa, josta hänen muistikuvansa ovat hyviä: ”Hoidossa oli laatua, ja sairaala oli ajanmukainen osaamiskeskus.”
Öster ei antanut nivelreuman estää elämistä täysillä. Hän valmistui ylioppilasmerkonomiksi ja toimi työelämässä kuusitoista vuotta. Nyt hän on eläkkeellä.
Österin sairaus oli pitkään oireeton. Hoitoa tukee laitoskuntoutus ja fysioterapia. Hän on nivelreumansa kanssa sinut, eikä mieti sitä päivittäin, vaikka se välillä muistutteleekin itsestään.
”Sairaus ei hallitse elämääni ainakaan tällä hetkellä. Yritän, ettei reuman kanssa pähkäily veisi aikaani tarpeettomasti. On niin paljon muuta mielenkiintoista, ettei sitä jouda miettimään. Pyrin elämään täysipainoista arkea ja juhlaa.”
Kirsi Öster käyttää itse pyörätuolia päivittäiseen liikkumisensa. Hän on ollut mukana muun muassa eri lautakunnissa, Reumayhdistyksen hallituksessa, Lahden kaupungin vammaisneuvostossa, Kirkkovaltuustossa ja Päijät-Hämeen Potilastukiyhdistyksessä.
”Minulla on omakohtainen kokemus reumahoidosta. Haluan vaikuttaa niin, että saamme tulevaisuudessakin päteviä reumasairauksien erikoislääkäreitä. Eivät reumasairaat ole mihinkään maailmankartalta hävinneet. Aina tulee uusia sairastuneita. Siksi varhainen hoito ja osaavan hoitohenkilöstön tapaaminen ovat tulevaisuudessakin potilaalle tärkeitä.”
Valtuustoehdokkaaksikin Öster lähti, koska halusi olla mukana päättämässä asioista, jotka helpottavat myös hänen omaa elämäänsä. Hallintorajat yrittävällä yhteistyöllä saa aikaan tuloksia myös esteettömyyskysymyksiin.
Öster iloitsee, että onneksi esteettömyys alkaa olla jo melko arkipäiväinen asia rakennusmääräyksissä. Vanhanmalliset pankkiautomaatit ovat räikein esimerkki siitä, miten liikuntarajoitteisten tarpeita ei ole huomioitu. ”Jos saisi toivoa, niin palvelutiskit voisivat olla kahviloissa, kaupoissa ja ravintoloissa toisesta päästä hieman matalampia.”
Osallistuminen on palkitsevaa
Öster sanoo, että mukanaolo kouluttaa ihmistä ja antaa kokemusta poliittisesta päätöksenteosta. Voi sanoa mielipiteensä ja tulla kuulluksi. Taloushaasteiden kanssa tasapainottelu tuo omat lisähaasteensa. Päivät täyttyvät monista asioista. On seminaareja, iltakouluja ja kokouksia.
”Tapaan monenlaisia ihmisiä yli puoluerajojen ja joudumme hiomaan särmiä puolin ja toisin. Se myös työllistää, siinä menee illat ja vapaa-ajatkin.”
Kirsi rohkaisee myös muita luottamustehtäviin. Hän korostaa, että kannattaa olla kiinnostunut laajasti erilaisista yhteiskunnallisista asioista. On eduksi, kun omaa ulospäin suuntautuneen elämänmyönteisen asenteen sekä aikaa ja rohkeutta olla esillä omana persoonanaan.
”Pyrin oleman monella tapaa elämässä kiinni”, Kirsi sanoo. Hän kertoo matkailleensa eri puolilla maailmaa, kuuntelee mielellään musiikkia, käy tapahtumissa ja konserteissa sekä mökkeilee Arkiomaajärvellä.
Pieniä iloja. Kirsi haluaa huomata arjen pieniä helmiä ja kohokohtia, joita ihmiset eivät usein näe. Voi miettiä, mitä on saanut eikä mitä menettänyt.
Kirjoittaja
Leena Sorvali
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.