Eeva Holma on mystinen meren ja tunturituulien hioma lumoojatar. Työuransa hän teki Ylikiimingin yläkoulun lehtorina opettaen kieliä ja uskontoa. Eläkevuosinaan Eeva Holma on kirjoittanut runoja ja koostanut niistä viisi runokirjaa sekä kääntänyt englanniksi taiteilijamiehensä Kari Holman runokirjan. Näiden lisäksi hän on jatkanut työikänsä harrastuksia: lausuntaa, keramiikkatöitä, maalausta ja kotonaan kokoontuvan Eevan Salonki -lukupiirin pitoa sekä joogaa, uintia ja lenkkeilyä.
Helmasyntini
rakas kynäpiruilu
kuurona muille.
Säkeet ovat Eeva Holman uusimmasta runokirjasta Haikuhetkiä ja taikatankaa. Eeva innostui japanilaiseen tavurunouteen, haikun ja tankan luomiseen, 2000-luvun alussa kirjoittajakurssilla niin voimakkaasti, että kolme hänen viidestä runokirjastaan sisältävät tätä pelkistettyä ajatuskudelmaa. Jo ensimmäisestä runokirjastaan Henkosia, haiku- ja taikalangoin Eeva sai Möllärimestarikilpailussa kunniakirjan. Toisaalta hänen pidemmät runonsa ovat virtaavan valloittavia tarinan ja mystiikan mahtisanarakennelmia. Eeva Holma on kiinnostunut ihmisten erityispiirteistä, mitä varten hänellä on aina mukanaan muistiinpanovihko. Runoja syntyy matkoilla, taidenäyttelyissä ja aamupuolella yötä kotona. Viime talvena bongasin hänet erään oululaisen gallerian avajaisista istumassa ikkunapenkillä kirjoittamiseen syventyneenä. Hän synnytti näyttelytunnelmistaan runon, jonka jätti näyttelyn taiteilijalle.
Tänä iltana ajan prismassa
tanssii tummatukkainen
yön usvat aamun autereeksi.
Sumuharsot kuoriutuvat
kynttilä kynttilältä ja
sävelessä soi puhdas blues.
Uudet tuikut
tulessa tuleentuvat.
Eeva Holma on opiskellut lyriikan kirjoittamista Oulu-opistolla Pirkko Böhm-Sallamon oppilaana ja saanut tuotoksiaan kahdeksaan antologiaan. Kirjoittajakumppanien keskellä ja opettajan kannustuksessa Eeva Holma sai rohkeutta antaa runojaan yhteiseen ruodintaan. Kriitikkona Eeva Holma kirjoitti monta vuotta kulttuuriarvosteluja kotikuntansa Haukiputaan paikallislehteen Rantapohjaan, mutta lopetti sen, koska joutui välillä satuttamaan. Sitä hän ei halua. Eeva Holma sanoo kirjoittamisen ja esiintymisen olevan hyvin tärkeä purkautumismuoto, mitä ei saa tyrehdyttää. Lahjakkaan kirjoittamisen opettajansa hän arvelee toimineen monelle elämänuskon antajana ja itsemurhalta pelastajana. Lausuntataiteilijana Eeva Holma on esiintynyt yli 600 kertaa. Hänen esityksiinsä tulevat sellaisetkin ihmiset, jotka eivät yleensä ole runoista kiinnostuneita. Yli 30 vuotta hän on osallistunut miehensä kanssa Kajaanin Runoviikkoon, joka aiemmin tunnettiin Sana ja sävel -tapahtumana. Eeva hallitsee puheopin approbaturin ja lausunnan opiskelun sekä 30-vuotisen Oulun Seudun Lausujissa esiintymisen ansiosta lyriikan teorian. Hänen syvällinen runoanalysointinsa tehoaa vähäeleisellä koskettavuudellaan.
Apilassa tuoksun
ruusussa hehkun,
koivunlehdissä värisen,
kurjenpolvessa keimailen
rentukan rehevyydellä,
annan märän itseni sinulle ja
kielon kielin suutelen
surusilmäsi metsätähdiksi.
Uskonnon opetustunneista Eevalle on jäänyt rakkaana mieleen keskustelut nuorten kanssa. Eevan opetus oppilailleen oli ”Kunnioita elämää ja kunnioita ihmisiä”. Lapsuudenkodissa Kuusamossa oli ovi aina avoinna yösijaa ja ruokaa tarvitseville. Elävän Sanan antiakin vieraille tarjottiin, sillä isä oli paitsi kunnallispoliitikko myös maallikkosaarnaaja, joka kävi saarnamatkoilla aina Amerikkaa ja Norjaa myöten. Eeva Holma ja hänen Kari-puolisonsa löysivät toisensa 1973. Sitä ennen Eeva oli ehtinyt olla naimisissa ja erota. Kari Holma on tunnettu ja tunnustettu kuvataiteilija ja runoilija. Hän on erikoinen ja harvinainen mies senkin vuoksi, että elättää itsensä taiteen teolla. Kari toimii Eevan taidekriitikkona ja Eeva Karin. Kysyin, onko seuraavana vuorossa molempien puolisoiden yhteinen runokirja ja kuulin, että sellaista ei vielä ole mietitty.
Pohjoisen runoilija
Eeva Holma on syntynyt Kuusamossa ja asunut 30 vuotta Haukiputaalla. Hänellä on edelleen ateljee-huvila Kuusamossa. Hän on opiskellut Jyväskylän yliopistossa ruotsia, englantia, kirjallisuutta ja kasvatusoppia sekä Oulun yliopistossa teologiaa ja puheoppia. Hän on toiminut 35 vuotta kielten ja uskonnon lehtorina Kotkassa, Ruukissa ja Ylikiimingissä, niistä 33 vuotta Ylikiimingissä. Hänen aviomiehensä on taiteilija Kari Holma. Hänellä on kaksi lasta ja neljä lastenlasta. Eeva Holma on julkaissut viisi runokirjaa ja runoja kahdeksassa Oulu-opiston antologiassa. Hän on kuulunut Suomalaisen Naisliiton Oulun osastoon vuodesta 1985 ja toiminut sen johtokunnassa pari-kolme vuotta. Hän kuuluu lisäksi 12 muuhun yhdistykseen ja pitää Eevan Salongin lukupiiriä.
Kirjoittaja
Terttu Välikangas
Lisätietoja
Runoteokset: Henkosia, haiku-tankalangoin 2008, Savisivalluksia 2009, Sinisukelluksia 2010, Mietemahlaa 2011, Haikuhetkiä ja taikatankaa 2012, Kasvojen katveessa 2014, Ajatusaalloilla 2015, Virsiä villiä 2016, runoja Oulu-Opiston runoantologiassa
Lähteet
Minna 2013-1
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.